De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Ziekte tastte stem
Maria Callas aan"

   
 

AMSTERDAM - Niet liefdesverdriet om de verbroken relatie met de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, maar een fysieke aandoening heeft de legendarische stem van Maria Callas stukgemaakt. Die ziekte zou ook de oorzaak geweest kunnen zijn van haar dood op 54-jarige leeftijd in 1977. Dat zegt de Italiaanse arts Mario Giacovazzo, die de operadiva in 1975 heeft onderzocht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x390, 9kb)
De in 1977 overleden operaster Maria Callas stierf niet aan een gebroken hart, maar aan een ernstige ziekte. (Foto: KIPPA)
In een zondag verschenen interview met de Corriere della Sera zegt de internist van het Poliklinisch Ziekenhuis van Rome dat hij na 27 jaar zijn zwijgen verbreekt omdat hij "als operaliefhebber niet langer kan verdragen hoe La Divina in boeken en films wordt afgeschilderd als een feeks, een lichtelijk over het paard getilde prima donna. In werkelijkheid was zij ziek, echt ziek", aldus Giacovazzo.

Callas leed volgens de arts aan dermatomyositis, een aandoening van het bindweefsel die leidt tot spier- en huidontstekingen. De ziekte, waar vrouwen vaker last van hebben dan mannen, verzwakt de spieren en kan gepaard gaan met een paarse uitslag. Gewrichten en ook de hartspier kunnen ontstoken raken.

Via Aldo Moro, de later vermoorde Italiaanse premier, die een patiënt van hem was, werd Giacovazzo in 1975 bij Callas in Parijs ontboden. Nadat hij de ziekte gediagnosticeerd had, waarbij hij vaststelde dat ook het strottenhoofd met de stembanden was aangetast, schreef hij prednison voor, een steroïde ontstekingsremmer. "Later vertelde ze mij dat ze goed hersteld was en bijna zover was om weer concerten te geven", zei Giacovazzo. De arts vermoedt dat zij in 1977 is geveld door een hartaanval, omdat ook de hartspier door de ziekte kon zijn aangetast.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.