De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Golf van betalingen
met valse pinpassen

   
 

door Huib Boogert ROTTERDAM - Een omvangrijke bende Somaliërs heeft gisternacht langs een groot aantal snelwegen in ons land een spoor van oplichting getrokken. Dat gebeurde in een paar uur tijd. De schade wordt geschat op enkele tienduizenden euro's.

Bij tal van tankstations werden grote hoeveelheden sigaretten en telefoonkaarten gekocht met behulp van gestolen of vervalste giropassen. Alle aankopen werden gedaan bij stations die 24 uur per dag open zijn.

Arrestaties

De diverse politiekorpsen die met de oplichters te maken kregen, grepen in totaal 23 verdachten in de kraag. Op één na zitten ze allemaal nog vast op verdenking van diefstal c.q. oplichting. De bende is overigens groter. De meeste arrestanten komen uit Rotterdam en omgeving. Ze hebben allemaal dezelfde nationaliteit.

De Afrikanen trokken gisteren tussen middernacht en half vijf 's morgens door West- en Zuid-Nederland. In groepjes van drie of vier personen stroopten ze alle geopende benzinestations af.

Een pompstation in Moergestel in Brabant kreeg in een tijdsbestek van slechts 30 minuten vier groepen bezoekers binnen die allemaal sigaretten of telefoonkaarten wilden kopen. Omdat de pompbediende pas later argwaan kreeg, konden deze verdachten nog niet worden aangehouden.

In het oosten van Noord-Brabant kregen de tankstations langs de A67 clubjes Afrikanen op bezoek. De loketbediendes waren hier goed wakker, waardoor de politie de daders vrijwel direct kon oppakken.

In het Rijnmondgebied werden drie tankstations bezocht. Dit leidde tot de aanhouding van zes verdachten.

Een van de adressen waar de oplichters actief waren, was geen tankstation, maar een casino. In Breda poogden ze fiches te betalen met een valse giropas. Hier werden vier verdachten aangehouden.

Raadsel

Voor de politie is nog altijd de grote vraag hoe de Somaliërs kans hebben gezien zoveel gestolen of vervalste bankpassen (met pincode) in handen te krijgen en te gebruiken. Alle passen worden voorgelegd aan de afdeling fraudebestrijding van de Postbank.

Veel van de in beslag genomen passen waren geblokkeerd. Ze konden desondanks worden gebruikt.

Een politiewoordvoerder sprak er zijn verbazing over uit dat de verdachten met de giropassen aankopen hebben gedaan terwijl ze ook baar geld uit de muur hadden kunnen halen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.