De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Alleen Bourdon en Gele
Rijders verbreken stilte

   
 

door Menzo Willems en Annemiek Paping DELFT - Doodstil wordt het op de hoek van de Wateringsevest en het Noordeinde, het begin van de oude Delftse binnenstad, als de paars beklede koets met de kist met het stoffelijk overschot van prins Claus der Nederlanden de gracht op rijdt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
(Foto: WFA DIRK HOL)
De belangstellenden, vele rijen dik langs de hekken, zwijgen eerbiedig. Het is dan ook een indrukwekkend gezicht om de door zes zwarte paarden getrokken lijkkoets, voorafgegaan door bereden ere-escortes van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Landelijke Politiediensten, de rijknecht-majoor met twee rijknechten alsmede pelotons Mariniers, Grenadiers en Luchtmachtmilitairen, voorbij te zien komen.

In de verte klinken de saluutschoten van de Gele Rijders, het Korps Rijdende Artillerie dat zich met zijn vuurmonden langs de Vliet heeft opgesteld. De Koninklijke Militaire Kapel speelt treurige marsmuziek.

Achter de lijkkoets rijdt, eveneens met paars bekleed, de 'bloemenbrik', de koets met kransen. Dan volgen de drie koetsen, zogeheten berlines, met de leden van de koninklijke familie. In de eerste zit koningin Beatrix, die net als de prinsessen Máxima en Laurentien pas halverwege de tocht van Den Haag naar Delft ingestapt is bij het Instituut Defensieleergangen in Rijswijk. Prins Johan Friso, haar tweede zoon, zit bij haar. "Waar is de Koningin nou?'' vraagt een oudere vrouw op de brug zachtjes. "Daar joh, in de eerste koets, kijk dan", fluistert haar vriendin.

In het tweede rijtuig zitten prins Willem-Alexander en prinses Máxima en in de derde, prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien. Het eerste deel van de negen kilometer lange route, tot Rijswijk, hebben de drie zoons van prins Claus samen in één rijtuig achter hun vader aangereden, gadegeslagen door vele Hagenaars die met name bij het vertrekpunt paleis Noordeinde en op het Rijswijkseplein massaal waren komen opdagen.

De koetsen van de koninklijke familie worden gevolgd door de Luchtmachtkapel, die de aloude mars 'Berg op Zoom, houdt u vroom' speelt, een peloton Mariniers, het garderegiment Grenadiers en Jagers en een eskadron van de Luchtmacht. Als de rouwstoet de Oude Jan, oftewel de Oude Kerk, passeert op de Oude Delft, begint de 9000 kilo zware klok, de Bourdon, te beieren.

Op de Markt, waar het massaal toegestroomde publiek zich langs de hekken verdringt, blijft de lijkkoets een tijdlang stilstaan bij de ingang van de Nieuwe Kerk. Er heerst een doodse stilte. Alleen het gelui van de Bourdon en de saluutschoten van de Gele Rijders zijn te horen.

Eerst stapt de koninklijk familie uit de rijtuigen. De aanwezigen op de Markt voelen hun verdriet. Prins Johan Friso helpt zijn moeder uitstappen. Vervolgens maken beiden een buiging naar het vaandel en schrijden de Nieuwe Kerk binnen. Gevolgd door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, alsmede prins Constantijn en prinses Laurentien.

Dan is de beurt aan de militaire dragers om de kist met stoffelijk overschot van prins Claus uit de lijkkoets te tillen en de kerk in te dragen, terwijl de Marinierskapel speelt. Zodra de kist de drempel is overschreden, stopt de kapel. Ook de Bourdon houdt op met beieren. Binnen begint het orgel te spelen en begint de uitvaartdienst.

Eerder op de dag nam Den Haag in respectvolle stilte afscheid van de meest geliefde inwoner, prins Claus, toen de kist het paleis Noordeinde verliet. "Dit is een gebeuren prins Claus waardig. Heel stijlvol. Het publiek toont enorm respect", aldus mevrouw T. van der Wiel. Een ander aandachtig toeschouwster, Vevie de Ruiter: ,,Ik leef heel erg mee met het koningshuis. Mijn hart is immers oranje!"

In Delft komt pas na negenen de mensenstroom op gang. Onder de belangstellenden zijn opvallend veel jongeren. John Bravenboer uit Rotterdam heeft zelfs zijn vakantie in Thailand afgebroken. Marco Rustman (21) en Barry Klunder (21) staan al sinds dinsdagnacht twee uur bij de kerk. ,,Een beetje voor de kick maar in hoofdzaak om prins Claus de laatste eer te bewijzen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.