De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 16 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sobere rouw Nederlands publiek
   
 

AMSTERDAM - De plechtigheden in Den Haag en Delft gingen gepaard met groot ceremonieel, maar in de rest van Nederland werd de rouw om prins Claus vooral in de intimiteit van de eigen huiskamer, voor de televisie, beleefd. Nederland rouwde op de dag dat de Prins der Nederlanden zijn laatste rustplaats kreeg, meer in gedachten dan dat het zichtbaar werd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
(Foto: EPA)
Die ene beer op de motorkap van de lijkwagen die prins Claus vorige week van het AMC in Amsterdam naar huis bracht, kreeg gisteren geen navolging. De publieke uitingen van emotie waaraan Nederland gewend geraakt leek, bleven achterwege.

Geen officiële gebeurtenissen gisteren in de rest van Nederland en ook weinig andere min of meer publieke bijeenkomsten. De wieken van de molens stonden stil, voor het overige ging het leven zijn normale gang.

In Utrecht klonken tijdens de uitvaartdienst de slagen van de Salvator, de grootste en oudste klok van de Domtoren. De klepel was omhuld met leer om de slagen doffer te laten klinken. Ook elders in het land werd gehoor gegeven aan de oproep van de Nederlandse bisschoppen en de Samen-op-Weg-kerken om vanaf twaalf uur een kwartier te luiden.

In de grote steden was nauwelijks iets te merken van de gebeurtenissen in Den Haag en Delft. In Amsterdam was het iets rustiger dan normaal, maar slechts de bloemen en de serie stropdassen voor het Koninklijk Paleis op de Dam herinnerden aan de nationale gebeurtenis van de dag.

Net als in Amsterdam was in steden als Rotterdam, Utrecht en Maastricht anders dan door enkele vlaggen die halfstok hingen, nauwelijks iets te zien wat aan de gebeurtenissen van de dag herinnerde. Wel was het vooral in de ochtend in de stadscentra iets rustiger dan normaal, omdat veel mensen de uitvaart thuis via de televisie volgden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 16 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.