De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Tromboseclaim' tegen
KLM van tafel geveegd

   
 

AMSTELVEEN - De KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij waartegen een claim is afgewezen van een passagier die tijdens een lange vlucht trombose zou hebben opgelopen. De claim van $750.000 was twee jaar geleden ingediend door de 67-jarige Joanna Wilhelmina van Luin bij de rechtbank van New South Wales in Australië. Het zorgde wereldwijd voor grote commotie.

De rechter heeft nu geoordeeld dat geen aantoonbaar verband is bewezen tussen de lange vlucht en het trombosegeval. De trombose van de passagier was een gevolg van haar eigen inwendige reactie op de gebruikelijke, normale en verwachte gevolgen bij het gebruik van een vliegtuig, volgens het vonnis.

De uitspraak is voor alle luchtvaartmaatschappijen van groot belang. Trombosepatiënten hebben inmiddels ook tegen de Australische maatschappij Qantas en British Airways claims ingediend. Het lijkt voor de hand te liggen dat ook die nu niet zullen worden toegekend.

"We zijn niet alleen blij met de uitspraak, maar vooral ook met de duidelijkheid", zei KLM-woordvoerder Hugo Baas gisteren in een reactie. "Het besluit van de rechtbank in Australië ontslaat ons overigens niet van de plicht om passagiers te informeren over tromboserisico's. We doen dat al lange tijd op alle mogelijke manieren, onder meer met instructies voor bewegingsoefeningen tijdens een lange vlucht."

Wetenschappers hebben tot nu toe geen direct verband tussen trombosegevallen en een lange vliegreis kunnen aantonen. In de internationale luchtvaartwereld werd desalniettemin bij een toekenning van de eerste claim rekening gehouden met een sneeuwbaleffect. De claims tegen sigarettenfabrikanten die nu worden toegekend, waren tot dusver een spookbeeld. KLM-functionarissen en medici in de luchtvaartwereld hebben al eerder gewezen op risico's van trombose bij lange vluchten. "De risico's zijn niet groter dan van een lange busreis of een zit van enkele uren, thuis bij de tv of op het werk achter een bureau", luidt de opvatting.

Al voor de eerste claims na een opgelopen trombose werden ingediend, deden tal van vliegmaatschappijen - de KLM voorop - al aan voorlichting om het risico te verminderen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.