AMSTERDAM - "Als ik moest kiezen, koos ik voor Henk van der Kolk", aldus Gerard van Hees, ict-bestuurder van FNV Bondgenoten. Hij reageert hiermee op de kandidaatstelling van FNV'er Van der Kolk (52) voor het voorzitterschap van 's lands grootste bond. Van der Kolk bindt de strijd aan met Raymond van Oosterhout (34), die door het vertrekkende hoofdbestuur is voorgedragen.

|
Henk van der Kolk ...sporen verdiend... <\N\N (Foto: Dijkstra b.v. Uithoorn)
|
"Ik heb ook samengewerkt met Van Oosterhout en dat is een capabel man", zegt Van Hees. "Maar Van der Kolk heeft zijn sporen verdiend in de vakbeweging, is overal een graag geziene figuur met overwicht die de deuren in Den Haag open weet te krijgen."
Van der Kolk, cao-coördinator van de vakcentrale FNV, neemt ook drie tegenkandidaten met zich mee. Dat zijn Nelly Altenburg, Anja Jongbloed en Willem Noordman. Altenburg heeft tot 2002 in het hoofdbestuur gezeten van Abvakabo FNV. Jongbloed is onderhandelaar in de metaal en techniek bij Bondgenoten en Noordman doet de onderhandelingen voor een deel van de detailhandel.
Volgens een woordvoerder van de vakcentrale FNV wil Van der Kolk even radiostilte in acht nemen zodat hij, samen met de drie tegenkandidaten, een programma kan uitwerken. "Laat duidelijk zijn dat hij is gevraagd door bestuursleden en kaderleden van FNV Bondgenoten. Het is niet zo dat hij door de FNV naar voren is geschoven", benadrukt de woordvoerder. Vanaf 1980 werkte Van der Kolk bij de Voedingsbond FNV. Negen jaar later stapte hij over naar de onderwijsbond AOb. Sinds 1997 is hij cao-coördinator bij de FNV.
Eind november kiest FNV Bondgenoten een nieuw bestuur. De nieuwe voorzitter zal stevig in zijn schoenen moeten staan om de financiële problemen bij de bond op te lossen. In 1998 fuseerden Voedingsbond, Dienstenbond, Industriebond en vervoersbond tot FNV Bondgenoten. Samen zouden ze meer armslag hebben. Maar het liep anders. De grootste bond van vakcentrale FNV teerde in op het eigen vermogen. Dat liep terug van 350 miljoen euro in het fusiejaar tot 130 miljoen nu door te hoge uitgaven en koersdalingen op de beurs. Een interim-directeur heeft inmiddels een reorganisatieplan opgesteld waarbij in totaal 340 arbeidsplaatsen bij de bond en dochterbedrijf FNV Ledenservice moeten verdwijnen. Ook moeten er regionale kantoren gesloten worden. Het plan leidde tot veel commotie en protest onder leden van FNV Bondgenoten. Eerder al stelden zich twee medewerkers, Leo Vlek en Henk Wijninga, van de bond tegenkandidaat omdat zij geen vertrouwen hadden in de kandidaten en plannen die het huidige hoofdbestuur heeft voorgedragen.
"Ik sta wat gereserveerder tegenover de tegenkandidaten die Van der Kolk met zich meebrengt", zegt Van Hees. "Het gaat mij met name om Henk. Daar ben ik meteen enthousiast over. Ik kan me ook voorstellen dat die drie tegenkandidaten niet allen de eindstreep halen."
Voorzitter Hans de Vries blijft achter de door het hoofdbestuur voorgedragen kandidaten staan. "Ik zou graag zien dat zij verkozen zouden worden, omdat zij hebben aangegeven dat zij de eerder aangekondigde reorganisatieplannen onderschrijven. Het is van het grootste belang dat de bond financieel weer gezond wordt." Belangrijk vindt hij dat de contributie verhoogd wordt (het reorganisatieplan behelst een verhoging van 10%) en dat jaarlijks een bedrag uit de inkomsten wordt overgeboekt naar het eigen vermogen zodat er weer een buffer wordt opgebouwd.
Jan Berghuis, cao-onderhandelaar in de metalektro, vindt dat het huidige bestuur achter de tegenkandidatuur van Henk van der Kolk en de zijnen moet gaan staan.