De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Al-Qaeda achter Bali-ramp'
   
 

AMSTERDAM - "De bloedige bomaanslagen op Bali zijn het werk van Al-Qaeda." Volgens de Indonesische regering is de dubbele aanslag op een discotheek in Kuta, waarbij 188 doden en ruim 300 gewonden vielen, uitgevoerd door lokale terroristen van Jemaah Islamiyah, die banden zou hebben met het terreurnetwerk van Osama bin Laden. Het is voor het eerst dat Jakarta Al-Qaeda als dader van een aanslag in Indonesië aanwijst.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 37kb)
Westerse toeristen verlaten in Kuta in allerijl de plek des onheils. (Foto: AP)
Tot nu toe ontkende het grootse moslimsland ter wereld zelfs het bestaan van de terreurorganisatie op haar grondgebied. Maar de Indonesische minister van Defensie, Matori Abdul Djalil, sprak gisteren duidelijke taal. "Dit was het werk van professionals. Ik ben niet bang om te zeggen, wat niemand nog heeft gedurfd, namelijk dat er een Al-Qaeda-netwerk in Indonesië bestaat."

De leider van Jemaah Islamiyah, de radicale religieuze moslimleider Abu Bakar Bashir, haalde uit naar de Indonesische regering en het Westen. "Al deze beschuldigingen zijn ongegrond", aldus de moslimleider vanuit zijn verblijfplaats Solo op Java. "Ik vermoed dat de bomaanslagen het werk zijn van de Verenigde Staten en haar bondgenoten in een poging hun beschuldigingen kracht bij te zetten dat Indonesië een uitvalsbasis voor terroristen is."

De Verenigde Staten voeren al weken een verhitte diplomatieke strijd met Indonesië. Dit naar aanleiding van een mislukte granaataanslag op een Amerikaans ambassadegebouw in de hoofdstad Jakarta, vorige maand. Volgens Washington was die aanval uitgevoerd in opdracht van Bashir. Jakarta weigerde tot nu toe echter de moslimleider te arresteren wegens een gebrek aan bewijs. Fanatieke moslims hadden gedreigd in dat geval een heilige oorlog in het Aziatische land te zullen ontketenen.

Washington reageerde gisteren terughoudend op de Indonesische verklaring. Hoewel president Bush een krachtige oproep plaatste om te volharden in de strijd tegen terreur, was het volgens de Amerikaanse ambassadeur in Jakarta 'te vroeg' om Al-Qaeda als dader van de aanslagen op Bali aan te wijzen. Desondanks herhaalde de diplomaat overtuigd te zijn van het bestaan van een terreurcel van Al-Qaeda op Indonesisch grondgebied. Een team van de Amerikaanse federale recherche FBI is inmiddels voor onderzoek op Bali aangekomen. Ook zijn Australische federale agenten alsmede functionarissen van verschillende buitenlandse veiligheidsdiensten naar Kuta gedirigeerd.

Twijfels

Verschillende analisten zeiden te betwijfelen of de terreurorganisatie van Bin Laden daadwerkelijk achter het bloedbad zit. De aanslag was immers gericht op een bar die vooral door Australiërs werd bezocht en niet door Amerikanen. Al-Qaeda zou alleen symbolen van Amerikaanse macht aanvallen, zo redeneerden zij. In Indonesië nemen ondertussen de spanningen toe. Verscheidene landen hebben een negatief reisadvies afgegeven, terwijl buitenlanders in onder meer Jakarta is afgeraden naar drukbezochte plaatsen te gaan.

De Verenigde Staten zijn uit voorzorg begonnen ambassadepersoneel en gezinsleden van diplomaten uit Indonesië terug te roepen. In totaal gaat het om circa 300 mensen. Op Bali slapen toeristen 's nachts op het strand omdat zij bang zijn in hun hotelbed te worden opgeblazen. Honderden vakantiegangers proberen een vlucht te boeken om zo snel mogelijk naar huis te kunnen gaan en Australië heeft inmiddels met extra vluchten circa 1200 landgenoten vroegtijdig naar huis gebracht.

Het identificeren van de vele slachtoffers vordert uiterst traag. Ook kampt het lokale ziekenhuis, dat maximaal tien lijken kan herbergen, met een groot tekort aan koelcapaciteit. Australië en Groot-Brittannië hebben inmiddels toegezegd koelcontainers naar Bali te zullen sturen. Op het vakantie-eiland waren gisteravond slechts 29 lijken geïdentificeerd. Australië alleen al meldt nog 220 vermisten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.