De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Amerikaanse maniak
moordt uit effectbejag

   
 

door Pieter Nijdam WASHINGTON - De sluipschutter, die al bijna twee weken ongrijpbaar is voor de Amerikaanse politie en FBI, is er niet op uit om zijn slachtoffers te laten lijden. Hij wil met zijn moordaanslagen rondom Washington DC angst en terreur zaaien onder de bevolking. Zijn belangrijkste motief is dat hij de autoriteiten wil laten zien dat niet zij maar híj de dienst uitmaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Een tot de tanden toe bewapende agent patrouilleert in de straten van Rockville in de staat Maryland. (Foto: REUTERS)
Zo luidt de profielschets van de meeste psychiaters, die zich momenteel buigen over de motieven en handelswijze van de psychopathische scherpschutter. De deskundigen, die zich hebben gespecialiseerd in seriemoordenaars, maken dat op uit het feit dat de maniak voor de tien aanslagen iedere keer slechts één kogel gebruikte. In acht gevallen was het slachtoffer op slag dood.

"Deze kerel heeft waarschijnlijk zijn hele leven een minderwaardigheidscomplex gehad. Met zijn acties wil hij respect afdwingen, hoe macaber ook", zegt professor James Alan Fox van de Northeastern University in Boston, die verscheidene publicaties over seriemoordenaars op zijn naam heeft staan.

"Hij schept geen genoegen uit het moorden zelf, maar het gaat hem om het effect daarna. Het kan hem niet schelen wie zijn slachtoffers zijn. Daarmee wijkt hij af van de meeste seriemoordenaars, die hun slachtoffers kiezen uit eenzelfde leeftijdscategorie, geslacht of etnische afkomst," aldus de professor in de criminologie. "Bovendien geeft het kat-en-muis-spel met de politie hem een extra kick."

Dr. Dorothy Otnow Lewis, psychiater verbonden aan de New York University en adviseur van de FBI bij de opsporing van psychopathische moordenaars, meent te maken te hebben met iemand die manisch depressief is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (536x599, 83kb)

"Deze geestesziekte wordt vaak gekenmerkt door een tomeloze energie, dat zich uit in een hoge mate van creativiteit en een extreme vorm van paranoia. Tien moordaanslagen in tien dagen, vereist een enorme voorbereiding en koelbloedigheid."

Professor Fox en Dr. Lewis vrezen dat het laatste slachtoffer nog niet is gevallen. Uit het feit dat hij alleen doordeweeks toeslaat, concluderen zij dat de dader mogelijk een gewoon gezinsleven heeft. In de weekends zou hij te druk zijn met vrouw en kinderen.

Forensisch psychiater Michael Welner van het universitaire ziekenhuis van New York (NYU) is ervan overtuigd dat de dader een training als scherpschutter heeft gehad. Aanvankelijk had de politie verklaard dat iedereen die een beetje met wapens kan omgaan, gemakkelijk iemand kan doodschieten van een afstand van honderd meter. De dodelijke precisie waarmee de scherpschutter afgelopen woensdag bij een benzinestation in Virginia toesloeg, heeft de politie op andere gedachten gebracht.

"Het was een schot over een afstand van meer dan 140 meter. Via een minimale ruimte tussen twee benzinepompen door, werd Dean Meyers (53) midden in zijn hoofd dodelijk getroffen. Een dergelijk moeilijk schot kunnen maar heel weinig mensen uitvoeren", zegt Welner.

Wandelgangen

De politie en FBI gaan momenteel de wandelgangen na van honderden militairen en veteranen die in het leger een speciale scherpschuttertraining hebben gehad. Ook diegenen die dachten daarvoor in aanmerking te komen, maar werden afgewezen, behoren tot de doelgroep.

Tot nog toe heeft de sluipmoordenaar precies bereikt wat hij wilde. Amerikanen zijn banger voor hem dan voor een aanslag van Al-Qaeda.

Tegelijkertijd lijkt de vorige week uitgekomen film 'Red Dragon', het vervolg op 'Silence of the Lambs' over de psychopathische seriemoordenaar Hannibal Lecter, de grootste kaskraker van dit jaar te worden. Fictie en realiteit sluiten naadloos op elkaar aan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.