De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Australische dag van rouw
   
 

AMSTERDAM - De man kijkt in de camera en spreekt met vlakke stem: "Ik heb brandwonden over meer dan de helft van mijn lichaam. Mijn dochter schijnt er nog erger aan toe te zijn. Zij ligt ergens anders, ik weet niet in welk ziekenhuis. Ook mijn vrouw is gevonden. Maar ze hebben me niet verteld of ze nog leeft."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Premier Howard (Foto: REUTERS)
Sinds de bomaanslag op Bali afgelopen zaterdag toont de Australische tv uitsluitend dramatische beelden. Van verdwaasde, manmoedige, angstige en intens verdrietige landgenoten op Bali. En zo mogelijk nog emotionelere taferelen op de diverse luchthavens in het land, waar honderden familieleden angstig de komst afwachten van dierbaren.

Shock

Twee dagen na de aanslag op de drukbezochte discotheek in Kuta verkeert Australië in shock.

Met de inzet van luchtmachttoestellen en speciale medische teams zijn meer dan 100 gewonden naar een ziekenhuis in of nabij hun woonplaats gevlogen. Voor twee van hen kwam de hulp te laat. Een gewonde overleed tijdens de vlucht van Bali naar Darwin, de ander vlak na aankomst in het ziekenhuis van Darwin. Hiermee is het aantal dodelijke Australische slachtoffers gestegen tot 14. Nog 220 Australiërs worden vermist.

Massamoord

Sinds mensenheugenis verloor Australië in vredestijd niet zoveel burgerslachtoffers bij één enkele gebeurtenis. Daarom heeft premier John Howard komende zondag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. In het parlement hield hij gisteren een bijzonder emotionele rede, waarin hij weigerde de term 'terroristische aanslag' te gebruiken. "Die term is me te klinisch. Wat op Bali is gebeurd, is niet meer en niet minder dan een barbaarse, primitieve massamoord." De veiligheidsmaatregelen rond strategische locaties, als de atoomcentrale bij Sydney, zijn fors opgeschroefd.

De regering heeft de Verenigde Naties verzocht de extremistische Indonesische beweging Jemaah Islamiyah aan te merken als een terroristische organisatie, zodat financiële fondsen van de moslimgroepering kunnen worden bevroren.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, is 'JI' een van de hoofdverdachten in deze kwestie. "Het is de gevaarlijkste terreurorganisatie in Zuidoost-Azië."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.