De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF-ministers roepen
hulp bemiddelaars in

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De ruziënde ministers Bomhoff (Volksgezondheid) en Heinsbroek (Economische Zaken) roepen de hulp van externe adviseurs in bij hun poging de strijdbijl te begraven. Daarnaast keert Mat Herben volgens eigen zeggen morgen terug als fractieleider van de LPF in de Tweede Kamer.

Volgens Herben zal de huidige en fel bekritiseerde fractievoorzitter Wijnschenk zijn functie vrijwillig neerleggen, maar wel lid van de fractie blijven. "Zo houden we de eenheid in de fractie. Ik verwacht dat niemand er uit zal stappen en dat de coalitie met CDA en VVD in stand blijft", aldus Herben, die dan tegelijkertijd politiek leider van de LPF wil worden.

Een goede externe adviseur zou volgens de LPF-bewindslieden de Rotterdamse hoogleraar Van Schendelen zijn. Diens naam is onder de LPF-bewindslieden gevallen omdat hij in Rotterdam succesvol was bij het smeden van een coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. Maar Van Schendelen zei gisteravond dat hij nog niet was gepolst en dat hij vooralsnog niet van plan is LPF-adviseur te worden. "Ze hebben de boel zelf te veel verziekt."

De twee kemphanen Bomhoff en Heinsbroek zien weliswaar in dat er een einde moet komen aan hun onderlinge geruzie om zo het voortbestaan van het kabinet niet in gevaar te brengen, maar zonder hulp van buitenaf lukt dit volgens hen niet.

Het overleg in de nacht van zondag op maandag duurde tot vier uur 's ochtends, vooral omdat veel LPF-bewindslieden zware kritiek hadden op de manier waarop vice-premier Bomhoff het LPF-smaldeel in het kabinet leidt. Bomhoff zou slecht met anderen kunnen communiceren.

Bomhoff van zijn kant stelde dat Heinsbroek, die door Wijnschenk is gevraagd om partijleider te worden, het veld moet ruimen als deze problemen met hem heeft. Heinsbroek vindt op zijn beurt dat Bomhoff een toontje lager moet zingen. In elk geval besloten de LPF-bewindslieden dat Bomhoff niet meer automatisch het wekelijkse onderlinge ministersoverleg voorzit. Het voorzitterschap zal voortaan rouleren.

De externe adviseurs zouden de komende periode ook een oplossing moeten voordragen voor de verdeeldheid in de LPF-fractie en de partijorganisatie.

De vraag is echter of de LPF die tijd is gegund, aangezien premier Balkenende achter de schermen Bomhoff en Heinsbroek inmiddels tot spoed heeft gemaand. Het inschakelen van adviseurs zou alleen door de minister-president worden getolereerd als dan ook binnen de kortste keren een oplossing voor de vete tussen Bomhoff en Heinsbroek op tafel ligt. Ook VVD-leider Zalm is zeer kritisch. "Een late stap in de goede richting, maar het moet effect hebben en het resultaat telt", aldus Zalm, die uiterst sceptisch blijft. Ook het CDA wil dat de LPF zo spoedig mogelijk de rijen sluit.

Vice-premier Remkes (VVD) maakt zich ook na de marathonsessie van de LPF zeer grote zorgen. "Binnen de kortst mogelijke keren moeten de verhoudingen weer goed zijn", aldus Remkes, die gisteren met Bomhoff en Balkenende sprak. GroenLinks-leider Rosenmöller overweegt Balkenende deze week naar de Kamer te roepen. "Het kan niet zo zijn dat ministers hun ruzie laten beslechten door externe adviseurs", aldus Rosenmöller.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.