De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 15 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Delft maakt zich op
voor 'waardige
uitvaartplechtigheid'
prins Claus

   
 

DELFT - Delft is klaar voor de uitvaart van prins Claus. Gisteren werd de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor de plechtigheid van vandaag. De laatste hekken werden langs de route van de rouwstoet gezet, het plaveisel waar nodig nog aangepast, auto's, fietsen en vuilnisbakken verwijderd als de bewoners van de binnenstad dat zelf nog niet hadden gedaan. Zelfs de loper waarover de koninklijke familie en de hoge buitenlandse gasten van het monumentale stadhuis over de Markt naar de Nieuwe Kerk lopen, lag er gisteren al. Met plastic beschermd tegen de regen.

"Ik heb er vertrouwen in dat alles vandaag goed gaat", zegt de Delftse burgemeester Hein van Oorschot. "Ik heb aan de afgelopen week van voorbereidingen een goed gevoel overgehouden. Er zijn geen onverwachte dingen gebeurd. Het enige wat we niet hadden voorzien, is dat de Nieuwstraat te smal is voor de stoet. Dat bleek tijdens 'de grote schouw', de generale repetitie die zondagavond is gehouden. Daarom halen we daar alsnog alle lantaarnpalen weg.

Volgens de burgervader leven de meeste Delftenaren mee met de koninklijke familie en accepteren zij het ongemak van alle afzettingen zonder morren. "De mensen spreken me op straat bemoedigend toe en wensen me sterkte voor vandaag", aldus burgemeester Van Oorschot. "Ze zijn uiterst coöperatief."

Dubbelrol

De Delftse burgervader vervult vandaag overigens twee rollen. Als burgemeester zal hij vanmorgen in het stadhuis de internationale gasten ontvangen. In de Nieuwe Kerk zal hij vervolgens tijdens de uitvaartdienst de koninklijke familie naar de koninklijke grafkelder begeleiden. Van Oorschot is commissaris van die grafkelder en als zodanig belast met het beheer en onderhoud ervan.

In de studentenstad gonsde het gisteren van de bedrijvigheid. Politieagenten en militairen verkenden nog een keer de plaats waar zij vandaag moeten staan, de gemeentereiniging haalde de laatste sprietjes gras tussen de straatstenen uit en de medewerkers van het hof oefenden nog één keer het protocol. In de Nieuwe Kerk zetten de ceremoniemeester en zijn staf de puntjes op de i voor de kerkdienst en de plechtige bijzetting. Bussen met kransen en bloemen reden onder grote belangstelling van het publiek af en aan. Zo arriveerde er bij de kerk een vrachtwagen vol bloemstukken van onder andere de koninklijke familie zelf en de eigenaar van het hotel in het Oostenrijkse Lech waar de Oranjes al dertig jaar hun wintersportvakantie doorbrengen. In de gracht achter het godshuis ligt een speciale bloemenboot waarop de Delftenaren hun laatste groet aan de overleden echtgenoot van koningin Beatrix kunnen neerleggen.

Ook de media waren gisteren al nagenoeg voltallig aanwezig in Delft. Meer dan 700 journalisten, fotografen en televisiemedewerkers uit binnen- en buitenland zijn in de Prinsenstad neergestreken. Op de talrijke bruggetjes over de grachten van de eeuwenoude binnenstad brachten cameralieden alvast hun camera's in gereedheid. Dik ingepakt in vuilniszakken tegen de neergutsende regen.

Eigenaar Ed Wijtman van hotel-restaurant 't Raedthuis op de Markt heeft van de nood een deugd gemaakt. Hij heeft kamers met uitzicht op de Nieuwe Kerk en het stadhuis verhuurd aan de ARD en De Telegraaf.

Mooie plek

"Een mooiere plek om de aankomst van de stoet goed te kunnen zien, is er niet", zegt hij. Het ongemak van hekken voor zijn deur en de klandizie die hij vandaag vanwege de uitvaart moet missen, neemt hij voor lief. "Zo is het nu eenmaal als je een zaak vlak bij de Nieuwe Kerk hebt. Daar worden eens in de zoveel tijd leden van het Koninklijk Huis begraven. Daarover hoor je mij niet zeuren."

Vandaag zijn er circa 7000 militairen en 2750 politieagenten langs de route van de rouwstoet, die vanochtend om kwart voor tien vertrekt van paleis Noordeinde in Den Haag en om kwart over twaalf aankomt bij de Nieuwe Kerk in Delft. Verder zijn er 320 vrijwilligers van het Rode Kruis en 50 brandweermannen paraat. Zo'n 50 scouts helpen bij het vervoer van invaliden. Honderd studenten houden indien nodig een paraplu boven het hoofd van de hoge gasten als zij de Markt oversteken. Ook de Nederlandse Spoorwegen zetten honderd mensen extra in. Als er in Delft geen plaats meer is voor toeschouwers, krijgen reizigers al in de trein de oproep te horen om elders langs de route een plaats te zoeken.

Toch wordt door de politie "voor alle zekerheid" de Mobiele Eenheid achter de hand gehouden. "Dat is voor het geval er toch meer publiek komt dan de veertigduizend mensen die Delft kan verwerken", legt burgemeester Van Oorschot uit. "Die kan dan optreden als er gedrang ontstaat. Uiteraard met zachte hand. We verwachten echter niet dat het nodig is. We gaan ervan uit dat het een waardige gebeurtenis wordt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 15 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.