De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Advocaat waakt voor een Oostenrijker

door Valentijn Driessen

   
 

NOORDWIJK - Het Nederlands elftal is niet klaar voor Oostenrijk. Gelukkig speelt Oranje de tweede EK-kwalificatiewedstrijd pas volgende week woensdag in Wenen, anders had bondscoach Dick Advocaat z'n lijstje met de tweede keus moeten aanspreken. Nu neemt de Hagenaar tot zondagavond laat de tijd om te beoordelen of Ruud van Nistelrooy en Pierre van Hooijdonk fysiek voldoende zijn hersteld om een rol te kunnen spelen in Oostenrijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
George Boateng meldt zich bij Huis ter Duin met een Engelse Porsche Turbo. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Zolang wilde Advocaat niet wachten met André Ooijer. De PSV'er meldde zich bij de selectie in Noordwijk om even later weer huiswaarts te keren. "De vooruitzichten vanwege een knieblessure zijn zodanig negatief, dat het geen zin heeft om Ooijer bij de groep te houden."

Het zit de Amsterdamse bakkerszoon niet mee. Hij maakt de laatste weken niet z'n beste periode mee, reisde maandag met PSV af naar Las Palmas, kon direct het vliegtuig terugnemen omdat hij alsnog was geselecteerd voor Oranje en eenmaal in Noordwijk aangekomen, kon hij direct weer naar huis. De knie van Ooijer zal vandaag onderzocht worden in het ziekenhuis.

Een dergelijk bezoek blijft Van Nistelrooy en Van Hooijdonk vooralsnog bespaard. De spits van Manchester United kampt met overbelasting (hamstring) en liep slechts wat rondjes op het complex van Quick Boys. Hij zou enige weken geleden rust krijgen van manager Alex Ferguson, maar die deed toch een beroep op hem toen Manchester United dreigde punten te verspelen aan Charlton Athletic. Van Nistelrooy werd slachtoffer van z'n eigen succes. Met een assist en een doelpunt van de Brabander trokken de Mancunians aan het langste eind en sindsdien weigert Ferguson z'n spits een hele wedstrijd aan de kant te houden. Hoewel het lichaam schreeuwt om rust want anders valt het gevoel van verrekking van de hamstring niet te verklaren. Van Hooijdonk bleef achter in het hotel en beperkte zich tot een uurtje zwemles. Goed voor de geïrriteerde achillespees, waar hij al een tijdje mee kampt.

"Ik heb geduld tot zondag en dan hakken we de knoop door over Van Nistelrooy en Van Hooijdonk." Vooralsnog hoeft Advocaat geen vervangers op te roepen omdat hij met negentien man in trainingskamp zit en op het wedstrijdformulier slechts plaats is voor 18 namen. "Vallen beide spitsen af of iemand anders dan neem ik wel maatregelen. Maar met drie dagen extra behandelen staan we er wellicht een stuk beter voor."

Lachende gezichten vielen ook waar te nemen. Ronald de Boer, George Boateng en Clarence Seedorf meldden zich na enige tijd van afwezigheid. Voor Seedorf was het zelfs de eerste keer onder het duo Advocaat/Van Hanegem. "In m'n eerste periode als bondscoach heb ik Seedorf trouwens zien debuteren", wist Advocaat zich nog te herinneren. Het was de middenvelder van AC Milan ook nog bekend. "Ik ken de bondscoach tevens van het Nederlands elftal onder 16 jaar, onder 18 jaar en bij het grote Oranje. We hebben wel iets samen."

Zijn uitverkiezing was volgens Seedorf een logisch gevolg van z'n deelname aan de Champions League met AC Milan. "Ik ben een tijdje uit beeld geweest hoewel ik de laatste maanden bij m'n vorige club Internazionale goed speelde. Alleen zag niemand dat. Nu ben ik letterlijk weer in beeld en zien ze me in Nederland weer op televisie. Ook de bondscoach, maar die zal heus wel weten waarom hij me niet eerder selecteerde."

Advocaat: "Bij Internazionale speelde Seedorf niet altijd en deed hij mee, dan vaak links op het middenveld. Nou, op die positie waren we ruim voorzien met bijvoorbeeld Edgar Davids en Phillip Cocu. Een voordeel nu is dat Seedorf eigenlijk op alle plaatsen op het middenveld kan spelen."

Dergelijke multifunctionaliteit spreekt ook in het voordeel van Ronald de Boer. Alhoewel hij waarschijnlijk had ontbroken als Andy van der Meyde niet uit zichzelf had bedankt. "Van der Meyde belde me om te zeggen dat de vorm ontbrak. Hij zou zeker zijn geselecteerd. Ik laat mensen niet zomaar vallen. Zelfs niet als ze even bij hun club niet aan de bak komen. Jongens als Boudewijn Zenden, Jimmy Hasselbaink en Michael Reiziger spelen deze weken meer niet dan wel bij hun club, maar ik weet geen betere op hun posities."

En George Boateng? "Hij zit bij die grote groep die in aanmerking komt voor Oranje als speler van Middlesbrough, wat bovenin de Premier League meedraait. Als Paul Bosvelt afvalt, lijkt me Boatengs uitverkiezing voor de hand te liggen."

Duidelijk was wel dat over Oostenrijk voorlopig niet wordt gesproken omdat ze bij Oranje de handen vol aan zichzelf hebben. Wel wilde Advocaat zeggen dat de basiself niet veel zal verschillen van die tegen Wit-Rusland. Uiteindelijk draait het om resultaat en dat heeft die groep spelers neergezet in Eindhoven met een 3-0 overwinning. "Daarbij weet ik nog niet hoe Oostenrijk zal spelen. We volgen ze daarom in Minsk, waar ze zaterdag tegen Wit-Rusland in actie komen." Bij Oranje gebruiken ze die dag om te kijken of het basisteam nog dezelfde vorm en scherpte aan de dag legt als een maand geleden tegen Wit-Rusland. Oranje oefent in het Olympisch Stadion namelijk tegen het olympisch elftal.

De KNVB heeft met de spelersraad van het Nederlands elftal een akkoord bereikt over de premieregeling voor de kwalificatiereeks voor het EK 2004 in Portugal. Opvallend genoeg zijn de internationals akkoord gegaan met een plaatsingspremie. Dit houdt in dat de spelers alleen een premie uitbetaald krijgen als Oranje zich kwalificeert voor het EK.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.