De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Leverancier V&D
overtreedt regels

   
 

AMSTERDAM - Veertien Indiase leveranciers van het detailhandelsconcern Vendex KBB (onder meer Hema, Bijenkorf en V&D) gaan belabberd om met de milieu- en arbeidsregels.

Dat blijkt uit een onderzoek dat de consumentenorganisatie Goede Waar & Co, voorheen de Alternatieve Konsumenten Bond, gisteren heeft gepresenteerd. De organisatie baseert zich op bevindingen bij vijf verf- en bleekfabrieken en elf kledingfabrikanten in de Indiase streek Tirupur. "Het onderzoek richtte zich op leveranciers aan Vendex KBB, omdat die marktleider in Nederland is", verklaart M. Simons van Goede Waar & Co.

De werkomstandigheden in de veertien fabrieken laten te wensen over. De sanitaire voorzieningen zijn "belabberd", het klimaat is ongezond en veiligheid heeft een lage prioriteit. "Werkweken van 72 uur zijn voor zowel mannen als vrouwen geen uitzondering", staat in het onderzoek.

Het oppervlakte- en grondwater is vooral door de kledingindustrie zo ernstig met chemicaliën vervuild dat het voor elk gebruik ongeschikt is, stelt het onderzoek. De bewoners van Tirupur moeten nu schoon drinkwater kopen in plaats van uit bronnen te halen. Ook dreigt al snel ontbossing van het gebied.

Vendex KBB heeft een gedragscode voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een woordvoerster van het concern zei dat Vendex KBB zijn best doet om leveranciers aan de normen te houden. "Blijkbaar worden die niet overal nageleefd", aldus de woordvoerster. "Wij kunnen in dit geval niet precies nagaan wie dat zijn, omdat Goede Waar de namen van de fabrieken en de exacte locaties niet wil geven."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.