De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EC zoekt bij Shell en
HBG afspraken bitumenhandel

Van onze verslaggevers

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie is binnengevallen bij Shell en bouwbedrijf HBG wegens mogelijke prijsafspraken bij de handel in bitumen. Dit olie -teer- product wordt gebruikt in de wegenbouw (asfalt) en voor dakbedekkingen. Ongeveer 20 bedrijven in Europa beheersen de totale markt, per jaar wordt er ongeveer 16 miljoen ton van verhandeld. De inval door commissie-ambtenaren is dan ook onderdeel van een breder Europees onderzoek naar overtreding van de anti-kartelwetgeving.

Zo werd ook het Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil in Hamburg met een bezoek vereerd, alsmede bitumenproducenten in Portugal, Spanje en Duitsland.

Woordvoerders van Shell en HBG bevestigden gisteren de invallen van vorige week. Het bezoek uit Brussel kwam voor hen volgens eigen zeggen als een volslagen verrassing. De twee bedrijven zeggen ook geen idee te hebben wat de concrete aanleiding is geweest voor het onderzoek.

Volgens de woordvoerders van Shell en HBG is er geen sprake van een officiële aanklacht van de kant van de Commissie. De Shell-zegsman vindt het ook "redelijk voorbarig" om te stellen dat zijn concern verdacht wordt van prijsafspraken. "Het onderzoek is net gestart. Er is niets gezegd over de voortgang. Dit kan jaren duren. Het is een kwestie van afwachten." Zowel de woordvoerder van Shell als die van bouwconcern HBG zegt niet te weten of er bij de invallen materiaal, zoals computers of delen van de boekhouding, is meegenomen door de EC-medewerkers. "Er zijn geen mensen meegenomen voor verhoor. Ze hebben alleen informatie gevraagd en gezocht", aldus HBG.

De bedrijven zeggen volledige medewerking gegeven te hebben aan de commissie-ambtenaren om de gewenste gegevens op tafel te krijgen.

Het kan, zo zeggen bronnen in Brussel, wel een jaar of langer duren voordat alle gegevens zijn bestudeerd en besloten wordt of er een zaak van wordt gemaakt.

Volgens woordvoerster Amelia Torres van EU-commissaris Monti (Mededinging), verkeert het onderzoek nog in de verkennende fase. Maar Monti staat erom bekend dat hij een kruistocht voert tegen alles wat maar lijkt op kartelvorming of andersoortige illegale marktverdelings- en prijsafspraken.

De inval bij Shell vond plaats in het kantoor te Capelle a/d IJssel. Volgens een Shell-zegsman had het concern de bitumenafdeling bij een routinecontrole onlangs zelf al doorgelicht. "Van inbreuk op de mededingingsregels is geen sprake. Wij houden ons strikt aan de wet", aldus de woordvoerder. Bij HBG vond de inval plaats in Gouda.

Bij het Duitse chemiebedrijf Bayer is onlangs een inval gedaan in een onderzoek naar afspraken voor de markt voor rubberchemicaliën, o.a. gebruikt voor de fabricage van autobanden. Ook bij het Amerikaanse chemiebedrijf Crompton loopt een Europees/Amerikaans onderzoek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.