De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  D66 wil spoedig soepeler
regels voor faillissement

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederlandse bedrijven en kleine ondernemers die door de slechte economie in de problemen komen en failliet dreigen te gaan, verdienen meer steun. De ondernemingen kunnen volgens D66 door meer steun van de overheid en een betere Faillissementswet in veel gevallen wel degelijk van een bankroet worden gered.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
FRANCINE GISKES. (Foto: © Dijkstra b.v.)
D66-Kamerlid Giskes zal volgende week tijdens de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer aan minister Hoogervorst (Financiën) een groot aantal voorstellen lanceren die moeten bewerkstelligen dat in de toekomst minder snel wordt gegrepen naar een situatie van surseance. Bovendien moet de ondernemer die failliet is gegaan niet langer het stigma van een 'mislukkeling' krijgen.

De democrate wil onder meer dat er een einde wordt gemaakt aan de voorrangspositie die de Belastingdienst en de uitvoeringsorganisaties voor de sociale verzekeringen als schuldeiser hebben ten opzichte van andere crediteuren.

"Andere schuldeisers, waaronder veel andere ondernemers, hebben daardoor vaak het nakijken, hetgeen slecht is voor de economie", aldus Giskes, die bovendien vindt dat bedrijven die de in financiële problemen zitten eerder een beroep moeten kunnen doen op de Werkloosheidswet.

"Bij een noodzakelijke reorganisatie kan de financiële last van het boventallig personeel zo sneller worden weggenomen", aldus Giskes die terdege beseft dat haar plannen de overheid veel geld kunnen kosten.

"Maar ik ben er van overtuigd dat de baten uiteindelijk minstens net zo groot zullen zijn als de lasten", aldus de D66'er. "Een aantal ondernemers zal er zo alsnog bovenop kunnen komen, dus gaan er minder bedrijven failliet. Dat scheelt dus juist uitkeringsgeld en levert premies en belasting op".

Giskes benadrukt dat het natuurlijk niet zo kan zijn dat de overheid een vangnet gaat worden voor elke ondernemer die in de problemen komt. "Er is natuurlijk altijd nog zoiets als een ondernemersrisico.

Om misbruik van de versoepelingen te voorkomen, zal bijvoorbeeld de rechter moeten bepalen of versneld van de Werkloosheidswet gebruik mag worden gemaakt.

Mede ook daardoor is ook snel een uitbreiding van de faillissementskamers bij de rechtbank nodig. "Daarbij kan ook gedacht worden aan langere roulatietermijnen van rechters waardoor meer kennis, ervaring en gezag worden behouden", aldus Giskes, die verder voorstelt om zogenaamde lekendeskundigen aan de faillissementskamers toe te voegen. "Naast advocaten kan daarbij worden gedacht aan bedrijfseconomen, fiscalisten en accountants."

Naast de voorrangspositie van de overheid wil Giskes vooral ook eindelijk eens af van het feit dat een faillissement in Nederland wordt gezien als een mislukking. "In de Verenigde Staten is dat heel anders. Daar is men juist trots op een eerder faillissement wanneer het later wel blijkt te zijn gelukt".

Zo zullen banken zich minder afwijzend moeten opstellen richting ondernemers die in de problemen zijn gekomen en een nieuwe start willen maken of hun hoop op doorfinanciering hebben gericht.

"Minister Hoogervorst moet op dit punt met de banken in gesprek. Dat is van belang voor een goed ondernemersklimaat", aldus Giskes, die het bijvoorbeeld jammer vindt dat de Durfkapitaalregeling volgend jaar voor een deel sneuvelt.

Om het starten van een eigen bedrijf aantrekkelijker te maken, wil D66 al op middelbare scholen voorlichting gaan geven over de kansen en risico's van het oprichten en runnen van een eigen onderneming.

"Het starten van een eigen bedrijf moet veel meer gezien worden als een bewijs van creativiteit en durf. De overheid moet daar samen met de Kamers van Koophandel een voortrekkende rol in spelen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.