De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financials trekken de kar
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren een ware eindsprint gemaakt. Gedreven door een flink hogere opening op Wall Street vlogen ook de koersen op het Damrak in het laatste uur van de handel over een breed front omhoog. Uitblinkers op de beurs waren Randstad (+12%), ABN Amro (+9%), Fortis (+8%) en VNU (+7%).

De AEX-index sloot met een winst van 10,04 punten (oftewel 3,4%) op 301,48. De Midkap eindigde daarentegen met een verlies van 1,45 punt (0,5%) op 276,52.

Beursgoeroe Royce Tostrams, die vorig jaar correct voorspelde dat de AEX onder de 350 punten zou zakken, laat nu weten dat de laatste fase van de zogenoemde bear market (een lange periode van dalende beurskoersen) lijkt te zijn aangebroken. "De Dow Jones is deze week door het steunniveau van 7500 punten gezakt. Dat was de koersbodem van vier, vijf jaar geleden. Daarmee lijken de grote industriële fondsen nu ook te gaan meedoen aan de malaise. Voor de Dow ligt daarom een daling richting de 5500 tot 6000 punten in het verschiet. Voor de AEX houd ik rekening met een niveau van 240 tot 260 punten ", aldus de technisch analist.

Mochten de blue chips gaan 'capituleren', dan schept dat volgens Tostrams echter ook kansen. "Ik denk dat het nog een kwestie van weken is voordat we ons gaan onttrekken aan de bear market. We kunnen nog een flinke zwieper omlaag maken. Maar daarna zou het herstel moeten komen, en kunnen we een negatieve periode van twee jaar afsluiten."

Beleggers namen gisteren alvast een voorschot op de betere tijden. Ze stapten vooral in de financiële waarden. ABN Amro, dat de winstverwachting voor heel 2002 herhaalde, steeg met 9,2% naar €11,85. Ook Fortis lag goed in de markt met een plus van 8,3% op €14,69.

De Duitse Commerzbank verhoogde het beleggingsadvies voor Aegon van 'houden' naar 'kopen'. De Haagse verzekeraar profiteerde op de beurs met een winst van 5,3% op €10,97. Het aandeel ING dikte 3,4% aan op €14,80.

Net als in de financiële sector was ook de stemming in de chiphoek opperbest. Chipmachinefabrikant ASML (+6,1% op €5,77) sprong daarbij het meest in het oog.

Investeerders werden niet aan het schrikken gebracht door het bericht dat Philips de verlieslijdende Componentendivisie opheft. De 'Flippen' werden 6,7% meer waard op €14,70. Opmerkelijk was dat analist René Verhoef van Fortis het beleggingsadvies voor Philips in één klap verlaagde van 'vermeerderen' naar 'verminderen'. Hij plakte er een koersdoel op van €10.

VNU (+7,3% op €23,78) was een opvallende stijger. Een duidelijke verklaring voor de krachtige koersstijging van het informatieconcern was er namelijk niet.

Bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven verklaarde tegenover persbureau Dow Jones dat Ahold dit jaar een hogere winst en omzet gaat behalen in de Verenigde Staten. Ondanks de felle concurrentie heeft Ahold er marktaandeel weten te boeken, aldus Van der Hoeven, die eveneens aangaf dat het dividend dit jaar minstens gelijk zal zijn aan de 73 eurocent die vorig jaar aan de aandeelhouders werd uitgekeerd. Het aandeel Ahold klom met 4,0% naar €11,50.

Onder de hoofdfondsen was handelshuis Buhrmann (-4,8% op €2,40) de procentueel sterkste daler. KBC en Friesland Bank Securities verlaagden hun winsttaxaties voor het aandeel Buhrmann naar aanleiding van de winstwaarschuwing van begin deze week.

Een bericht dat de uitzendondernemingen in de VS geen tekenen zien van een recessie, bezorgde Midkapper Randstad een winst van 11,7% op precies €6. Collega-uitzender Vedior (+1,3% op €4) spon er eveneens garen bij.

PinkRoccade sloot 3,2% lager op €4,50. Na de slotbel maakte de automatiseerder bekend een belang van 30% te hebben genomen in het Woerdense softwarebedrijf Combined Computer Services (CCS). Dit bedrijf - niet te verwarren met het beursgenoteerde CSS - maakt software voor assurantietussenpersonen en telt negentig medewerkers. Pink-Roccade wil niet kwijt hoeveel het betaalt voor de aandelen CCS, die afkomstig zijn van Delta Lloyd en Fortis-dochter Amev.

Corus, eveneens in de Midkap genoteerd, kondigde aan zijn staalprijzen per januari 2003 te gaan verhogen. Daarmee volgde de voormalige Hoogovens de branchegenoten ThyssenKrupp en Arcelor. De markt had deze stap echter blijkbaar al zien aankomen. Het aandeel Corus eindigde namelijk onveranderd op €0,59.

Voor Versatel was het een feestelijke dag. Door het slagen van de schuldsanering kon het telecombedrijf gisteren het zo verfoeide strafbankje van de beurs verlaten. De koers van Versatel won 2 eurocent (11,1%) op €0,20.

Bernard Vogelsang 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.