De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wim Duisenberg laat het
rentewapen ongebruikt

Van onze correspondent

   
 

FRANKFURT - ECB-president Duisenberg liet gisteren doorschemeren dat de Europese Centrale Bank zich geenszins geroepen voelt om de kwakkelende Europese economie te hulp te komen met een renteverlaging. Het ECB-bestuur hield het op 3,25%, een niveau dat nu al bijna elf maanden geldt. Ook de Bank of England, buiten de eurozone, hield de rente onveranderd. De risico's voor de inflatie worden nog te groot geacht.

Eerder deze week zei Duisenberg al voor het Europarlement het huidige renteniveau "passend" te vinden, maar gisteren tijdens de persconferentie hield hij de deur open voor renteverlagingen in de naaste toekomst als de groei mager blijft en de inflatie onder de 2% zakt. "De redelijk hoge koers van de euro samen met de langzaam aantrekkende economie moeten garant staan voor een lagere inflatieontwikkeling," aldus Duisenberg gisteren in Frankfurt.

De meeste analisten zijn van mening dat de ECB aan het eind van dit jaar de rente nog verlaagt als de stroom slecht economisch nieuws aanhoudt, de onzekerheid over een nieuwe Golfoorlog blijft en er moeilijke tijden aanbreken voor de Europese banken.

En het blijft slecht nieuws regenen. De economie van de landen in de Europese Unie is in het tweede kwartaal met 0,4% gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar, zo meldde gisteren Eurostat, het statistisch bureau van de Unie. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar bedraagt de groei 0,7% voor de eurolanden en 0,8% voor de EU als geheel.

Voor het derde kwartaal en de laatste maanden van dit jaar voorspelt Eurostat een groei van resp. 0,2 en 0,5%, tegen 0,3 en 0,6% eerder. De economische groei in het tweede kwartaal komt door redelijke consumentenbestedingen en de export. De investeringen blijven in de min.

Duisenberg was niet al te bezorgd over een snelle toetreding van de nieuwe landen tot de eurozone. Polen wil er al in 2006 bij, maar de EU maakt een duidelijk onderscheid tussen lid worden van de EU en de eurozone, wat vermoedelijk in 2007 het geval kan zijn voor de Baltische staten, Hongarije, Tsjechië en Slovenië. "Het gemeenschappelijk bruto nationaal product van alle toetreders is kleiner dan dat van Nederland alleen", zo relativeerde Duisenberg.

De ECB maakte gisteren ook bekend dat mr. J. Onno de Beaufort Wijnholds per 1 januari benoemd is tot de nieuwe ECB-vertegenwoordiger in Washington. De Beaufort was vertegenwoordiger voor Nederland bij het IMF.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.