De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Bestuurstop KPNQwest
niet aansprakelijk gesteld'

   
 

AMSTERDAM - De verwoede pogingen van de gedupeerde KPNQwest-aandeelhouder Rinus Beusenberg om de voormalige bestuurstop van het telecombedrijf onder leiding van Jack McMaster persoonlijk aansprakelijk te stellen, lijken vooralsnog mislukt. Beusenberg geeft zijn - inmiddels gewezen - raadsman mr. Maurits Velsink van Laus advocaten in Haarlem daarvan de schuld. "Mijn advocaat heeft die bestuurders waarschijnlijk nooit officieel aansprakelijk gesteld. Ik heb bovendien keiharde bewijzen dat hij heeft gelogen", zegt hij woedend.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
RINUS BEUSENBERG ... woedend op advocaat ...
Volgens Beusenberg was Velsink vrijwel direct enthousiast over de zaak tegen KPNQwest toen hij hem kort voor het faillissement van het bedrijf op 31 mei in de arm nam.

Medio juni bevestigde de raadsman dat hij concrete aanwijzingen in handen had dat de KPNQwest-top de financiële situatie met opzet te rooskleurig had voorgesteld.

Op zaterdag 27 juli stelde Velsink in deze krant dat hij de maandag daarop de brieven met de hoofdelijke aansprakelijkheidsstelling aan de KPNQwest-bestuurders zou versturen. In die brief, die overigens pas op 12 augustus is gedateerd, claimt Velsink namens zijn cliënt een schade van €1.021.413. In de brief staat dat hij zowel aangetekend als 'normaal' per post is verstuurd.

Omdat Beusenberg het vreemd vond dat er sindsdien geen enkele reactie op de brief was gekomen, heeft hij zelf vorige week drie ex-bestuurders van KPNQwest gebeld. Deze beweerden echter de brief niet te hebben ontvangen. Toen Beusenberg daarop verhaal ging halen bij zijn raadsman, kon deze hem niet het bewijs van de PTT leveren dat de brieven inderdaad aangetekend waren verstuurd. De advocaat geeft het eerlijk toe. "Ik sluit niet uit dat er iets mis is gegaan. Ik moet het nog uitzoeken, maar als het zo is, dan is dat een fout van het kantoor onder mijn verantwoordelijkheid.

Overigens hadden we dat briefje alsnog kunnen sturen, dat is niet zo'n probleem", aldus Velsink, die eveneens erkent dat er na 12 augustus nooit een rappelbriefje is uitgegaan.

De gedupeerde belegger Beusenberg, die nog ruim 300 andere gedupeerde particuliere aandeelhouders van KPNQwest heeft verzameld met als doel namens hen een aanvullende claim tegen de voormalige bestuurstop in te dienen, heeft daarop zijn vermoedens en signalen aan elkaar geknoopt.

"Mijn advocaat heeft van begin af aan gezegd dat we een goede zaak in handen hadden, maar als je in vijf maanden tijd niet verder komt dan één lullig briefje, wat waarschijnlijk ook nog niet eens (aan iedereen) is verstuurd... En mij daarvoor nog voor €8600 aan declaraties sturen", briest Beusenberg.

"Alles wijst erop dat hij mijn zaak niet naar de rechtbank heeft willen brengen. De grote vraag is: waarom niet? Maar ik zal de onderste steen boven krijgen. Ik voel me als een bokser die acht tellen heeft gehad, maar winnen zal ik", waarschuwt hij.

"Ik moet nu helemaal opnieuw beginnen, met een nieuwe advocaat. De 6 à 7 getuigen die ik naar Velsink heb verwezen om een verklaring af te leggen, moet ik opnieuw proberen te bereiken. Want ook die gespreksverslagen - áls hij ze al heeft gemaakt - zaten niet in het dossier en ben ik nu vermoedelijk kwijt."

Advocaat mr. Velsink wil en mag vanwege de vertrouwelijkheid niet inhoudelijk op de beschuldigingen ingaan. Beusenberg heeft met de deken in Haarlem al gesproken over een tuchtklacht bij de Nederlandse Orde van Advocaten tegen Velsink. "Ik zit niet te wachten op weer een nieuwe procedure, maar zo makkelijk komt hij niet van mij af."

Velsink zegt dat hij Beusenberg zelf heeft geadviseerd naar de deken te stappen. "Daar kan ik mij verdedigen en ook inhoudelijk op de zaak ingaan. Ik heb altijd alles in overleg met mijn cliënt gedaan. Ik ben niet gelukkig met de situatie, maar behalve die brief die mogelijk niet is verstuurd, valt mij niets te verwijten", aldus de advocaat.

De vastgoedhandelaar uit Cruquius gaat zijn pijlen nu verder op de politiek richten. Beusenberg stuurde al een brief aan premier Jan Peter Balkenende met een verzoek om steun, onder verwijzing naar de uitspraken van president George Bush, die de Amerikaanse boekhoudschandalen keihard veroordeelde. Balkenende heeft hem echter - met de mededeling dat hij niets kan doen - doorverwezen naar de Tweede Kamer. "CDA-Kamerlid Henk de Haan heeft gezegd dat het faillissement van KPNQwest een merkwaardige zaak is, waar de Kamer iets aan moet doen. Daar ga ik hem nu aan houden", aldus Beusenberg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.