De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tribunaal zendt jurist
voor Milosevic laan uit

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hebben gisteren Mischa Wladimiroff ontslagen als amicus curiae (vriend van het hof) in het proces tegen Slobodan Milosevic. Wladimiroff had zich in diverse media uitgelaten over het proces en de schuldvraag.

Tegenover een Bulgaars blad heeft Wladimiroff gezegd de kans "nihil" te achten dat de Joegoslavische oud-president Milosevic wordt vrijgesproken. In onder meer de Haagsche Courant had de Nederlandse advocaat laten optekenen dat Milosevic inzake Kosovo zeker op een aantal punten schuldig zou worden bevonden.

Volgens het hof heeft Wladimiroff voor zijn functie de benodigde onpartijdigheid verloren. Ook hebben de rechters vastgesteld dat hij uitlatingen heeft gedaan over delen van het proces waarvoor de bewijsmaterialen nog moeten worden ingediend. Wladimiroff werd samen met nog twee andere amici, aangesteld als 'vriend van het hof' omdat Milosevic zichzelf verdedigt en geen advocaat heeft. De drie amici curiae moeten erop toezien dat het proces eerlijk verloopt.

Wladimiroff betreurt het dat het hof hem van zijn taak heeft ontheven. Hij zei nooit de bedoeling te hebben gehad het proces te beïnvloeden, maar hij waardeert de bezorgdheid van het hof dat een amicus niet de schijn van partijdigheid op zich mag laden. Zijn uitspraken zouden verkeerd zijn uitgelegd door journalisten, zo meent Wladimiroff. Waarschijnlijk wordt er geen vervanger aangewezen voor Wladimiroff. De overige twee amici - de Brit Steven Kay en de Serviër Branislav Tapuskovic - blijven aangesteld.

Het proces tegen Milosevic ging gisteren ondanks alle verwikkelingen rond Wladimiroff gewoon door. De rechters berispten de verdachte wegens een grove belediging aan het adres van de Montenegrijnse oud-minister van Buitenlandse Zaken Nikola Samardzic. Milosevic haalde aan het einde van zijn kruisverhoor met Samardzic het Servische spreekwoord "leugens hebben geen lange benen" aan.

Een schandalige opmerking, zo vonden de aanklagers aangezien de 67-jarige Samardzic van beide benen een deel moest laten amputeren en zich voortbeweegt met protheses en een wandelstok. Voorzittend rechter Richard May gaf de aanklagers gelijk.

"De kamer neemt de vraag, die vulgaire belediging, niet mee in haar overwegingen", aldus de magistraat gistermiddag.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.