De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zelfmoordenaar bus uitgezet

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Heldhaftig ingrijpen van een buschauffeur en een aantal passagiers heeft gisterochtend kunnen voorkomen dat een Palestijnse zelfmoordenaar meer slachtoffers maakte dan een 71-jaar Israëlische vrouw en zichzelf. Enige tientallen raakten gewond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Een vrouwelijke soldaat van het IsraŽlische leger, deerlijk gehavend maar levend ontsnapt aan een zlefmoordaanslag in Tel Aviv, grijpt naar de mobiele telefoon om haar naasten in te lichten over het drama. (Foto: REUTERS)
De Palestijn gleed uit toen hij de bus wilde binnenstappen bij een halte nabij de religieuze buurt Bnei Barak in Tel Aviv. De chauffeur, Baruch Neuman, wilde aanvankelijk de man helpen totdat hij zag dat hij explosieven onder zijn hemd had.

,,Een passagier en ik grepen zijn handen vast en riepen dat de passagiers de bus uit moesten. Toen we dachten dat iedereen veilig was, zijn we zelf weggerend omdat we niet wisten of de man ook op een andere manier zichzelf kon opblazen''.

Zo werd de Palestijn de bus uitgewerkt. Toch slaagde hij erin, de springlading op zijn lichaam tot ontploffing te brengen, waarbij hijzelf en de 71-jarige vrouw in de buurt de dood vonden. Volgens politiechef Jossi Sedbon was door het tijdelijk vastpinnen van de zelfmoordenaar ,,een nog veel grotere catastrofe voorkomen''.

Gisteravond had nog niemand de aanslag opgeëist, maar de militante Hamas-beweging heeft al eerder wraak gezworen voor de doden die deze week in de Gazastrook waren gevallen als gevolg van intensieve acties van het Israëlische leger daar.

Volgens David Barker van het bureau van premier Ariel Sjaron voert Israël ,,een constant gevecht tegen de Palestijnse terreur".

De Palestijnen zeggen op hun beurt dat Israëlisch 'staatsterrorisme', waarbij grof geschut als tanks en gevechtshelikopters wordt ingezet, aanzet tot vergelding.

Ook gisteren kwamen weer twee Palestijnen, onder wie 12-jarige jongen, om bij een aanval van het Israëlische leger op een vluchtelingenkamp in de Gazastrook. Vier anderen, inclusief een baby, raakten gewond.

Bij een razzia van het leger op de Westelijke Jordaanoever werden meer dan 70 Palestijnen gearresteerd. Ze worden verdacht van betrokkenheid van aanslagen in Israël. Volgens de Palestijnen worden er bij dergelijke massa-arrestaties vooral onschuldige burgers ingerekend, en is Israël er vooral op uit de Palestijnse staat in wording nog verder te destabiliseren.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.