De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush krijgt groen
licht aanval Irak

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft aan president George Bush het groene licht gegeven voor mogelijk militair ingrijpen in Irak. Met een overduidelijke meerderheid van 296 stemmen tegen 133 steunde het Huis een scherpe resolutie, waarin alle middelen mogen worden gebruikt als Irak zijn massavernietigingswapens niet ontmantelt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Tony Blair (Foto: EPA)
Het Witte Huis noemde de stemming in het Huis van Afgevaardigden een steun in de rug voor het beleid van de president ten aanzien van Irak. De Senaat stemt vandaag over de resolutie, maar algemeen wordt aangenomen dat ook daar een grote meerderheid Bush zal steunen.

Het Congres, waarvan het Huis van Afgevaardigden en de Senaat deel uitmaken, heeft wel in de resolutie de voorwaarde gesteld dat eerst alle diplomatieke middelen moeten worden aangewend, alvorens tot militaire actie over te gaan. Een nieuwe oorlog tegen Irak wordt duidelijk als laatste optie beschouwt.

Uitnodiging

Washington wees gisteren een uitnodiging van Bagdad af om Amerikaanse regeringsfunctionarissen naar Irak te sturen. Zij zouden daar twee grote installaties mogen bezoeken, die door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn aangemerkt als plekken waar massavernietigingswapens worden geproduceerd.

Volgens het Witte Huis is het niet aan de VS, maar aan VN-wapeninspecteurs om deze locaties te controleren. Daarbij dient Bagdad alle resoluties, die in het verleden door de Veiligheidsraad zijn aangenomen, te respecteren.

De Iraakse vice-premier Abdoel Tawab Mullah Hawaish ontkende dat in de betrokken installaties bij An-Nasr en Al-Furat biochemische wapens worden gemaakt. Volgens hem worden er in An-Nasr metaal en bouwmaterialen geproduceerd, terwijl de fabriek in Al-Furat niet in gebruik is.

Op diplomatiek niveau onderhandelden de VS en Groot-Brittannië gisteren verder met de andere drie permanente leden van de Veiligheidsraad: Rusland, China en Frankrijk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is hoopvol over een compromis waarin één of twee nieuwe resoluties zullen worden geformuleerd, waarin de spelregels staan voor hervatting van de wapeninspecties. Indien Bagdad daarbij opnieuw dwars gaat liggen, kan de internationale gemeenschap de inspecties desnoods met geweld afdwingen.

De Britse premier Blair bracht gisteren met zijn vrouw een bezoek aan het echtpaar Poetin in Moskou. Tony Blair, die het persoonlijk heel goed kan vinden met Poetin, probeert de Russische president al weken ervan te overtuigen dat een scherpe resolutie van de Veiligheidsraad, met inbegrip van militaire sancties, zich steeds minder te verzetten tegen zo'n resolutie.

Intussen maakte het hoofd van de VN-wapeninspecteurs, Hans Blix, in New York bekend dat hij voor eind oktober een team naar Irak hoopt te steunen om de wapeninspecties voor te bereiden. Blix heeft eerder verklaard dat ook hij eerst een nieuwe VN-resolutie wil, op basis waarvan zijn mensen de inspecties kunnen gaan uitvoeren.

Amerikaanse en Britse straaljagers hebben gisteren voor de derde keer in een week militaire doelen in Irak gebombardeerd, waarbij vier Irakezen om het leven kwamen. Een radarinstallatie bij de Zuid-Iraakse havenstad Basra werd uitgeschakeld. In Tallil werd een raketlanceerinstallatie vernietigd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.