De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gespecialiseerde poli's voor
gevallen ouderen en
verstokte rokers

Van onze verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De gespecialiseerde poliklinieken schieten als paddestoelen de grond uit. Zo is sinds kort de Rook-Stop-Poli in Enschede geopend en begint het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch volgende maand een speciale polikliniek voor ouderen die door onbekende oorzaak zijn gevallen.

De Rook-Stop-Poli van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is bedoeld voor rokers die willen stoppen, maar dat niet alleen kunnen. De polikliniek geeft mensen de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding van een verpleegkundige te stoppen met roken voor een bedrag van 140 euro. In een jaar tijd moet men vijf keer bij de verpleegkundige verschijnen voor een afspraak. Samen wordt na het eerste gesprek een planning gemaakt en wordt ook de stopdatum bekendgemaakt.

,,We brengen voorafgaand aan de consulten het rookgedrag in kaart, de stopredenen en de verwachtingen. Eventueel worden hulpmiddelen ingezet, zoals de bestseller Stoppen met roken van Allen Carr, nicotinepleisters, -kauwgom, -pillen, lasertherapie en acupunctuur", aldus coördinator Lieke Christenhusz.

In de 'Valpolikliniek' worden patiënten onderworpen aan een reeks basisonderzoeken om de oorzaak van de val op te sporen. Het gaat om onderzoeken op het terrein van onder andere cardiologie, oogheelkunde, neurologie en orthopedie.

Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het ziekenhuis vervolgens of nader onderzoek noodzakelijk is. Geriater Paul Dautzenberg: "Als we vermoeden dat er hartproblemen zijn, zullen we verwijzen. Als de cardioloog niets vindt, komt de patiënt weer terug bij ons. De coördinatie ligt bij ons. Deze multidisciplinaire aanpak is uniek in Nederland."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.