De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Feyenoord-defensie
kiest voor de aanval

   
 

door Jolande Westdorp ROTTERDAM - De advocaten van Feyenoord en voorzitter Jorien van den Herik hebben gisteren tijdens de eerste procesdag voor de Rotterdamse rechtbank alles op de aanval gezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Feyenoord-preses Jorien van den Herik voor de Rotterdamse rechtbank. (Foto: Roel Dijkstra)
De stichting Feyenoord en haar preses staan terecht op verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Van den Herik wordt verweten opdracht te hebben gegeven tot het plegen van die financiële delicten. "Ik ben in staat dit straks wettig en overtuigend te bewijzen", betoogde officier van justitie mr. G. Sta zelfverzekerd.

Damocles

Maar liefst vier doorgewinterde raadslieden zetten voor Feyenoord een breed offensief in. Zo wil de verdediging een proces voorkomen in de geruchtmakende zaak die vier jaar geleden aan het rollen kwam. "Het OM heeft nog steeds geen spoortje bewijs", was hun boodschap. "Maar ondertussen moesten onze cliënten al die tijd met een zwaard van Damocles boven het hoofd rondlopen".

De aftrap werd in oktober '98 gedaan, toen ruim tien opsporingsagenten van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) de burelen van de club op zijn kop zetten en de complete administratie in beslag namen. Na het slepende onderzoek wordt Feyenoord er door het OM van beticht de fiscus bij een vroegere aankoop van voetballer Aurelio Vidmar voor een miljoen gulden te hebben opgelicht. Ook voor de transfers van de spelers Gyan en Allotey krijgt Feyenoord van justitie een rode kaart.

Verstopt

De Rotterdamse club zou opzettelijk valse belastingaangiften hebben gedaan en een valselijke overeengekomst met Vidmars' club Standard Luik in België hebben opgemaakt. Volgens het OM heeft Feyenoord bij de koop van Vidmar willens en wetens een miljoen dollar aan tekengeld verstopt in een verhoogde transfersom. De club had in de opinie van justitie loonbelasting over dit bedrag moeten betalen.

De verdediging - die vindt dat niet de strafrechter, maar de belastingrechter hierover moet oordelen - scoorde een belangrijk punt door aan te geven dat Van den Herik zich bij de onderhandelingen rond Vidmar voortdurend door belastingadviseurs heeft laten informeren.

Van Den Herik zou glashard hebben geweigerd om tekengeld over te maken naar een buitenlandse rekening van Vidmar. "Dat alles maakt het niet aannemelijk dat hij opzettelijk valse aangifte heeft gedaan."

De rood-witten zijn bovenal van mening dat niet zij, als kopende club, maar de verkopende club Standard Luik belastingplichtig was. "Opvallend is dat ook Vidmar nooit op dit feit is aangesproken", zei advocaat mr. J. Hertoghs.

Pikant is verder dat volgens Feyenoords raadslieden "met de kroongetuige Vidmar een ongeoorloofde deal is gesloten door het OM".

Pas onlangs heeft de verdediging achterhaald dat Vidmar in Australië slechts een getuigenis wilde afleggen, mits hij niet strafrechtelijk zou worden vervolgd of alsnog een belastingaanslag zou krijgen. Justitie ontkent dat echter.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.