De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kinderterreur in dagverblijf
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 17kb)
Jasmijn, hier met haar moeder Monique, toont de lelijke verwondingen die andere kinderen haar hebben toegebracht. (Foto: Roel Dijkstra)
AMSTERDAM - De 8-jarige Jasmijn Bax, een zwaar gehandicapt meisje uit Rotterdam, wordt voortdurend ernstig mishandeld in het kinderdagverblijf waar zij woont. Jasmijn, die zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapt is, is stelselmatig doelwit van andere gehandicapte kinderen.

Afgelopen maandag werd zij ernstig toegetakeld door een medebewonertje.

Haar ouders hebben haar toen onmiddellijk weggehaald uit het Berenbos van het Rotterdamse kinderdagverblijf Gedeelde Zorg. Het meisje liep onder meer zware bijtwonden, zwellingen en blauwe plekken in haar gezicht en op haar schouders en benen op.

De ouders, Monique en Richard Bax, hebben gisteren de inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming van het ministerie van Volksgezondheid van de wantoestanden op de hoogte gebracht. "Dit is al twee jaar lang aan de gang. Jasmijn is zeker acht keer door andere kinderen mishandeld. In onze ogen zijn de begeleiders ten enenmale niet capabel."

,,De leiding van het kinderdagverblijf belooft iedere keer beterschap, maar doet helemaal niets. Wij zijn ten einde raad omdat Jasmijn niet voortdurend bij ons kan blijven en we geen ander kinderdagverblijf voor haar kunnen vinden."

Jasmijn vereist intensieve zorg vanwege haar handicaps. Zij lijdt aan een zeldzaam syndroom waardoor haar hersenstam afsterft en nagenoeg al haar functies zijn uitgevallen. Op lopen na kan ze niets. Haar ouders: "Onze dochter kan niet praten, is incontinent en heeft bij alles hulp nodig. Omdat wij een winkel runnen en ook een ander klein kind hebben, moeten we af en toe een logeeradres voor haar hebben."

Regiomanager Theo Geerts van Kinderdagverblijf Gedeelde Zorg bevestigde gisteravond dat Jasmijn meermalen slachtoffer is geworden van aanvallen door andere bewonertjes. "De verwondingen die zij begin deze week opliep, zijn inderdaad vreselijk. In een onbewaakt moment is Jasmijn door een jongetje aangevallen. Dit uiterst kwetsbare meisje is helaas vaker het mikpunt van andere kinderen geweest, omdat zij zich totaal niet kan verweren en bij iedere aanraking verstijft."

Geerts bestrijdt dat zijn medewerkers niet goed opletten. "Het valt niet te voorkomen dat de kinderen elkaar af en toe bijten. Ik noem dat niet mishandelen, omdat ze dat niet willens en wetens doen. Het is voor hen een vorm van experimenteren. Toch gaan we acuut stappen ondernemen om Jasmijn beter te beschermen. Zodra het meisje hier logeert, komt er een extra begeleider. Bovendien zullen we intensiever dan ooit zoeken naar een ander adres voor haar. Jasmijn hoort hier eigenlijk niet thuis."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.