De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Over twee jaar 25.000 illegalen
terug met speciale charter

   
 

door Johan van den Dongen DEN HAAG - Ons land gaat de komende twee jaar bijna tweemaal zoveel uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen uitzetten als nu het geval is. Zetten de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Koninklijke Marechaussee dit jaar ruim 13.000 mensen het land uit, volgend jaar moeten dat er 18.000 en over twee jaar 25.000 zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
IND-directeur Dick Schoof ...miljoenenzaak...
Met deze groei van het aantal uitzettingen geeft de IND, verantwoordelijk voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid in ons land, vorm aan het strengere kabinetsbeleid op het gebied van vreemdelingen en illegalen, stelt IND-hoofddirecteur Dick Schoof. Volgens hem is er 5 tot 10 miljoen euro nodig voor de operatie. Zo zouden er extra medewerkers moeten worden aangetrokken en moeten de organisatie en de infrastructuur worden aangepast.

Dat het steeds beter mogelijk is geworden om vreemdelingen in groeiende aantallen naar hun thuisland te brengen, is volgens IND-woordvoerder Martin Bruinsma te danken aan het diplomatieke werk van de dienst. "We hebben de afgelopen tijd veel energie gestoken in het onderhouden van contacten met de ambassades van veel landen. Van Kongo tot China en van Angola tot Mongolië zijn er contracten gesloten over de terugkeer van vreemdelingen. Dat maakt de weg vrij voor uitzettingcharters naar die landen."

De IND huurt momenteel eens in de twee weken een vliegtuig om vreemdelingen naar hun thuisland te brengen. Uiteindelijk wil de IND iedere week vliegen. Voor volgend jaar staan er 36 vluchten gepland.

De meeste vreemdelingen (85 procent) die worden uitgezet, worden slechts tot aan het vliegtuig door de marechaussee begeleid. In 15 procent van de gevallen worden uitgezette vreemdelingen begeleid totdat ze in het land van herkomst zijn aangekomen.

Afgelopen woensdag deed de IND de zeventiende gedwongen uitzetting per charter in 2002.

Het ging om een groep van 52 uitgeprocedeerde asielzoekers - 37 Kosovaren en 15 Bosniërs - die per vliegtuig naar hun thuisland werd begeleid. Daarmee is het meer dan een verdubbeling van het aantal charters dat vorig jaar plaatsvond. Dit jaar heeft de IND via charters in totaal zo'n 1000 vreemdelingen onder dwang uitgezet.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.