De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verdachte brand wil
naar graf zes kindjes

   
 

door Fred Soeteman ROERMOND - De man die in Roermond zes van zijn zeven jonge kinderen de dood heeft ingejaagd door zijn huis in brand te steken, wil nu niets liever dan hun grafjes bezoeken. Zijn daad is hem vergeven, zegt hij.

Verdachte Peter G. (34), die niettemin levenslange gevangenisstraf boven het hoofd hangt, kan zonder gang naar het kerkhof niet uit de voeten met "de verwerking van het verlies", zo heeft hij de heer H. Slag van de reclassering verteld.

Hij heeft ook gezegd dat zijn op 12 juli omgekomen kinderen Charissa (4), Robin (5), Sandelina (6), Rowena (8), Pascal (11) en Davy (12) hem de vergiffenis hebben geschonken waarom hij hun tijdens het luchten in het huis van bewaring in Grave heeft gevraagd.

G.'s advocaat mevr. mr. E.W.M. ter Meulen bracht gisteren zijn verzoek om zijn voorarrest desnoods slechts voor een paar uur te onderbreken, om onder politiebewaking naar het kerkhof te gaan, op een pro forma-zitting van de rechtbank in Roermond ter sprake. "Hij komt niet toe aan rouwverwerking. De begrafenis heeft hij ook niet mogen bijwonen. Hij zegt dat 't voor hem is 'als een film die op afstand wordt afgedraaid'."

Peter G., die zich gisteren niet naar de rechtszaal had laten overbrengen, heeft niet over de brand willen praten. Hij neemt ook geen kennis van de dossierstukken die de advocaat hem voorlegt. Hij is er bang voor, meent de advocaat.

"Mogelijk komt het na een bezoek aan de graven tot een doorbraak, zodat we inzicht krijgen in wat er is gebeurd. Daarom ondersteun ik zijn verzoek", zei de raadsvrouw. Reclasseringsman Slag voegde eraan toe dat Francien, de moeder van de zes slachtoffertjes, die alleen dochtertje Chayenna (9) nog over heeft, er eveneens helemaal achter staat. Zij bezoekt G. nog regelmatig.

"Giswerk", meende echter officier van justitie mr. J.T.F.M. van Krieken. "Het is een slag in de lucht of Peter G. na grafbezoek wél tot rouwverwerking komt. Als hij 't wil blíjven wegstoppen, kan het dan ook nog", vond hij. Volgens hem valt het belang van G. als 'zeer gering' weg tegen de schok die de rechtsorde als gevolg van de rampzalige brand in juli in de woning aan de Jupiterstraat te verduren heeft gekregen, en hij voelt er ook niet veel voor speciaal voor G. een grote beveiligingsoperatie op gang te brengen. Nu de verdachte, op 24 oktober, tóch naar de observatiekliniek Pieter Baan in Utrecht gaat, zal daar wellicht blijken of de confrontatie met de graven wel of geen belemmering is voor het onderzoek naar zijn geestvermogens. "En dán kan ik best een ander standpunt innemen", zei de officier.

De rechtbank besliste ten slotte dat G.'s verzoek onvoldoende onderbouwd was. Grafbezoek is niet zó dringend noodzakelijk voor zijn geestelijk welzijn dat voorbij moet worden gegaan aan de emoties van andere betrokkenen en aan de praktische maatregelen die bij inwilliging genomen moeten worden, zei president mr. W.P.C.M. Bruinsma.

Begin januari komt de zaak opnieuw op een terechtzitting aan de orde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.