De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 11 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Relatie ministers LPF
naar nulpunt

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De verhouding tussen de LPF-ministers Bomhoff (Volksgezondheid) en Heinsbroek (Economische Zaken) is tot het absolute nulpunt gedaald. Bomhoff en Heinsbroek praten niet of nauwelijks meer met elkaar. Volgens een bron rond het kabinet "kan het zo niet langer doorgaan" tussen de twee bewindslieden. "Er moét iets gebeuren, maar wat?" aldus deze ingewijde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 21kb)
Minister Bomhoff (Foto: Dijkstra bv)
Gisteravond werd het wekelijkse bewindsliedenoverleg van de LPF, dat normaal gesproken op Bomhoffs ministerie wordt gehouden, afgeblazen.

De meeste LPF-bewindslieden kwamen echter wel bij elkaar op het departement van minister De Boer (Verkeer) om over de knetterende ruzie tussen Bomhoff en Heinsbroek te praten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 20kb)
Minister Heinsbroek
Bij dit overleg ontbraken beide kemphanen. Bomhoff ging niet omdat hij nu eenmaal had besloten geen bewindsliedenoverleg uit te schrijven, aangezien er vanweger de rouwperiode voor prins Claus weinig op de politieke agenda stond. Heinsbroek bedankte omdat hij de verjaardag van een van zijn dochters wilde vieren. Ingewijden melden echter dat Bomhoff en Heinsbroek elkaar niet wilden tegenkomen.

Na afloop wilde minister De Boer alleen kwijt dat het overleg "buitengewoon constructief en goed" was geweest. De andere LPF-bewindslieden maakten zich via de achteruitgang uit de voeten en ontliepen de verzamelde pers.

Bomhoff en Heinsbroek hadden al ruzie over de interne perikelen in de LPF. Gisteren kwam een nieuw conflict tussen beiden boven water.

Bomhoff plaatst vraagtekens bij de kwaliteit van de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB), dat onder Heinsbroeks ministerie valt. Overigens had Bomhoff in zijn vorige functie als oprichter van CPB-tegenhanger Nyfer al veel kritiek op het CPB.

Heinsbroek liet daarop een verklaring uitgaan waarin werd gesteld dat hij "geen enkele reden heeft aan de kwaliteit van het CPB te twijfelen".

Heinsbroek is voorstander van "een open en niet vooringenomen discussie over het CPB", waarmee hij indirect een sneer naar Bomhoff uitdeelde. Daarnaast verwees hij naar topeconomen die volgens hem zeer tevreden over het planbureau zijn.

Bomhoff liet hierop intern op zijn ministerie weten deze publieke reactie van Heinsbroek ver onder de maat te vinden. Bomhoff heeft volgens een ingewijde begin september tijdens een overleg met onder anderen premier Balkenende en Heinsbroek een aantal vragen over het functioneren van het CPB gesteld en deze kort daarna op schrift gesteld. "Dan is het van de gekke dat Heinsbroek publiekelijk zo pissig reageert", aldus deze bron uit de omgeving van Bomhoff.

In het kamp van Heinsbroek wordt gezegd dat Bomhoff boter op het hoofd heeft. Bomhoff loopt al jarenlang te hoop tegen het CPB en heeft halverwege de jaren negentig als tegenhanger het instituut Nyfer, verbonden aan de Universiteit Nyenrode, opgericht, zo heet het op EZ.

Vandaag komt de ministerraad met een overigens magere agenda bij elkaar. Of Bomhoff en Heinsbroek hun conflict op de spits drijven is zeer de vraag, omdat dit als 'niet passend' wordt gezien tijdens de rouwperiode voor prins Claus.

Bij de LPF-Kamerfractie, waar fractievoorzitter Wijnschenk hevig onder vuur ligt, wordt er rekening mee gehouden dat de Kamerleden Van As en Herben volgende week tot 'zware' vice-fractievoorzitters worden benoemd. Wijnschenk zou dan formeel niet het veld hoeven te ruimen, maar in de praktijk minder op de voorgrond treden.

Enkele LPF-Kamerleden zijn gisteren in woede ontstoken omdat woensdag de Kamercommmissie voor Volksgezondheid minister Bomhoff op het matje heeft geroepen. Woensdag vond ook de herdenking van prins Claus plaats door de Eerste en Tweede Kamer.

De Kamerleden van de andere partijen vinden dat de bewindsman zich arrogant opstelt en hun vragen niet beantwoordt. Volgens de LPF-Kamerleden echter hebben de "ondersteuners van het oude beleid, dat jaarlijks honderden wachtlijstdoden veroorzaakte" geen respect voor de "gevoelens van nabestaanden van overleden mensen".
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 11 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.