De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  André van Duin en
Louis van Gaal als
komisch duo in
'Studio Spaan'

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
André van Duin als zijn nieuwste creatie Wout van Beenen. Samen met niemand minder dan Louis van Gaal verzorgt de komiek een zevental minuten in het wekelijkse sportprogramma 'Studio Spaan'.
AMSTERDAM - Henk Spaan, de tv-spreekbuis van de volkse voetbalintellectuelen, kan zijn geluk niet op. Eindelijk gaat een lang gekoesterde wens van deze éminence grise in vervulling: André van Duin als vaste gast in zijn programma 'Studio Spaan'! Want Spaan is net als vele miljoenen Nederlanders een groot bewonderaar van de grootste Nederlandse volkskomiek. En niet alleen Van Duin zal dit beste sportprogramma op de buis opleuken, de rossig gekuifde gebbetjesmaker doet dit samen met niemand minder dan de twee jaar geleden opgestapte bondscoach Louis van Gaal, momenteel weer een gevierd trainer bij FC Barcelona.

Van Duin en Van Gaal als komisch duo bij de VARA op Net3 dus. De wonderen zijn de wereld kennelijk nog niet uit. Van Duin die geen bal van voetbal weet ("Ik weet nog net dat dat ding rond is, maar dan houdt het ook subiet op") en de in ongenade gevallen Van Gaal, die momenteel weer furore maakt met Barcelona en in de thuisstad van deze club ongekend populair is.

Wout van Beenen

Acht afleveringen lang verzorgen Van Duin en Van Gaal een zeven minuten durende aflevering rond het typetje Wout van Beenen, gebaseerd op de in het verleden veel gebruikte kreet door de schrijvende pers bij het maken van een doelpunt: 'de bal belandde in het net via een woud van benen.'

"Dus heet dat mannetje Wout van Beenen. Dáár waren we zo uit", grijnst André van Duin onder de zon van Barcelona tijdens de opnames van de laatste aflevering.

"Die Wout van Beenen is natuurlijk een eersteklas onbenul. Een vent die nul-komma-nul van voetbal weet. In opdracht van Henk Spaan stelt hij vragen aan de Grote Louis van Gaal die vervolgens geduldig het voetbaljargon uitlegt. Een soort van privé-college over overdwarse vleugelspitsen, afhangende ballen en meer van dat soort voetbalabracadabra. Nee, ik weet er echt helemaal niets van, hahaha. Bláásvoetbal, ja, dàt ken ik..."

Maar Van Gaal geduldig? Hoe lang heeft het geduurd voor hij je briesend en met vuurrood verontwaardigd hoofd het stadion uit gebonjourd heeft met: 'Ben je nou zo dom als je er uit ziet Van Duin? Of het lijkt het nou maar zo!" hoor ik hem al roepen.

Reuze gezellig

"Nee, Van Gaal was uitermate medewerkzaam. Het was erg leuk om met hem te werken. Het is een fantastische man", vertelt André van Duin. "Eerlijk gezegd kende ik hem helemaal niet. Ik heb immers niets met sport. En over voetbal kan ik me al helemaal niet opwinden. Maar het was reuze gezellig. Hij heeft ons eerst de hele middag rondgeleid, uren achtereen, en daarna zijn we samen met zijn vrouw Truus ergens fantastisch lekker gaan eten. En binnen een paar dagen hadden we alle acht afleveringen gedraaid. Deel een, dat morgen wordt uitgezonden bij 'Studio Spaan' wordt momenteel gemonteerd."

'Studio Spaan' is niet alleen het beste sportprogramma op de buis, maar ook het allerleukste. Het laatste enkel en alleen omdat Spaan alle drie seizoenen lang dat 'Studio Spaan' inmiddels wordt uitgezonden een fantastische rugdekking heeft gekregen van twee briljante cabaretiers: Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel. Hun imitaties van Mulder, Van Raaij, Van Hanegem, Geesink, Willy en René van der Kerkhof en tal van anderen zijn ongeëvenaard.

Maar ja, de beide heren staan vijf avonden per week voor volle zalen in het land met ieder hun eigen show. Daarnaast doet Van Muiswinkel nog wekelijks een aantal kindervoorstellingen met VOF de Kunst en is Diederik van Vleuten net papa geworden. De weinige tijd die de twee cabaretiers over hebben, besteden ze liever niet meer aan tijdrovende schnabbels. Er zitten immers ook voor hun maar 24 uren in één dag.

"Het idee om vervolgens op zoek te gaan naar twee andere cabaretiers die ongeveer hetzelfde zouden moeten gaan doen als wat Van Muiswinkel en Van Vleuten zo fantastisch hebben gedaan, hebben we onmiddellijk in de prullenbak gegooid. Zo leuk als die twee het deden krijgen we toch niet meer," zegt 'Studio Spaan'-producer Juliën Bracco Gartner.

Bovendien is het typetjes nadoen wel ernstig aan inflatie onderhevig. Er is bijna geen programma meer dat zich daar niet van bediend. Van 'Kopspijkers' tot Ivo Niehe.

"Inderdaad, wij zijn er drie jaar geleden mee begonnen, daarna volgde 'Kopspijkers', erg knap trouwens", zegt Bracco Gartner. "Maar het nadoen van typetjes is nu zo langzamerhand zo oud als de weg naar Kralingen. Vandaar dat we op zoek gingen naar iets wat volledig haaks staat op wat Van Vleuten en Van Muiswinkel gebakken hebben. We zochten naar iets heel afwijkends... Aangezien Henk Spaan en ik allebei al jaren enorme fan van André van Duin zijn, hebben we besloten hem domweg te vragen. In eerste instantie voelde Van Duin er niet zo veel voor, maar na een paar gesprekken begon hij er de lol van in te zien."

Bijzonder

"Het is natuurlijk best bijzonder, de grote volkskomiek Van Duin samen met een controversieel figuur als Van Gaal. Dat lijkt in eerste instantie onmogelijk. Louis van Gaal heeft het momenteel ontzettend druk als trainer van Barcelona, maar hij vond het onmiddellijk een leuk concept. Het komt er kortweg gezegd op neer dat Van Gaal Van Gaal speelt en aan die Wout van Beenen uitlegt hoe het spel dat voetbal heet werkt. Bovendien nemen ze de week door op het sportgebied, stelt Van Beenen namens Henk Spaan wat vragen en hebben ze het bijvoorbeeld over straatvoetbal en andere zaken die zijdelings met het voetbal te maken hebben."

"Bovendien is het bijzonder dat Van Duin nu ook eens voor Net3 aan de gang is gegaan", zegt Juliën Bracco Gartner. "En dan nog eens voor de VARA."

Het zal André van Duin worst zijn. Of hij nu voor de TROS, voor RTL4 of voor de ziekenomroep iets maakt, André van Duin is en blijft André van Duin. Daar heeft niets of niemand invloed op. André van Duin dient geen meesters, behalve zichzelf.

Louis van Gaal had er net als Van Duin enorm veel lol in. "Dit is natuurlijk uniek. Het werken met zo'n man als André van Duin was fantastisch leuk. Waar haalt-ie het vandaan, dacht ik steeds maar. Of het leuk is geworden? Nou, ik zou zeggen, laten die afleveringen maar lekker voor zich spreken. Morgen kunnen we het allemaal zien."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.