door Jolande Westdorp DOETINCHEM - De Rotterdammer Mike J., die wordt verdacht van de gruwelijke moord op kleuter Rowena Rikkers, is onlangs neergestoken door een medegevangene. Dat heeft justitie in Zutphen gisteravond bevestigd. De 33-jarige Mike J. werd in de penitentiaire inrichting in Doetinchem aangevallen door een woedende celgenoot.
Bij de aanslag - waarbij een scherpgeslepen plastic voorwerp is gebruikt - werd de vermeende kindermoordenaar onder meer geraakt in zijn nek. Volgens persofficier mr. J. Buttinger waren de verwondingen niet levensbedreigend.
J.'s belager moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Onduidelijk is of Mike J. na de aanslag is overgeplaatst naar een andere gevangenis.
Over de toedracht doet justitie geen mededelingen. Zeer waarschijnlijk is die gelegen in het feit dat de Rotterdammer door politie en justitie wordt gezien als de moordenaar van de 4-jarige Rowena Rikkers, het meisje van Nulde.
Trots
J.'s medegevangenen verklaarden eerder in deze krant dat J. zich in het gevangeniswezen zeer gehaat maakt, omdat hij trots zou zijn op zijn daden en zijn cel met foto's van en artikelen over het kind zou hebben behangen.
Rowena stief in augustus vorig jaar een afschuwelijke dood, nadat het meisje aanhoudend door Mike J. in haar buik was geslagen. Haar eveneens gedetineerde moeder, de 26-jarige Wanda Rikkers, wordt verweten niets te hebben gedaan om de stelselmatige mishandelingen van de kleuter stoppen.
Volgens bronnen rond het justitieonderzoek liet het duo het ernstig mishandelde meisje rond 15 augustus vorig jaar urenlang alleen in hun flat in Rotterdam achter, toen zij in coma lag of al was overleden. Bij terugkomst zou Mike J. het lichaampje met spanbanden hebben dubbelgevouwen en in een vrieskist hebben geplaatst.
Gestoord
Tien tot veertien dagen later heeft J. het stoffelijk overschot van zijn stiefdochtertje in zijn woning in veertien stukken gezaagd en her en der in ons land gedumpt. Haar rompje werd bij Strand Nulde neergegooid, nadat J. en Rikkers met Rowena's zusje Rochelle terugkwamen van een uitstapje naar het Dolfinarium in Harderwijk.
Bij ontdekking van de lichaamsdelen sloegen de twee op de vlucht naar Spanje, waar zij in december vorig jaar werden opgepakt. In juli werd in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen hun dochter Nuria geboren, vernoemd naar een Spaanse streek en een heilige. Tot een eventueel vonnis in de zaak-Rowena behoudt Rikkers het ouderlijk gezag over de baby. Hoewel de vrouw door deskundigen als 'ernstig gestoord' wordt getypeerd, mag zij Nuria tweemaal per maand enkele uren bij zich hebben.
Ook heeft Rikkers nog steeds het gezag over haar dochter Rochelle. Rochelles biologische vader Martin Huisman beklaagt zich over het feit dat hij niet voor zijn in inrichting opgenomen kind mag zorgen en slechts een beperkte omgangsregeling heeft.
Naar aanleiding van Huismans dramatische getuigenissen heeft Tweede-Kamerlid Fred Teeven (Leefbaar Nederland) minister Donner (Justitie) gisteren om opheldering gevraagd. "Ik ga me volledig vastbijten in deze zaak", zei Teeven gisteravond. "Ook vanwege het feit dat vaders in dit land structureel minder rechten lijken te hebben dan moeders".