De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ontslag na 'weigering'
sigaret op te steken

   
 

ENSCHEDE - Noem het anti-rookbeleid, maar volgens Jaap Elzenga is hier eerder sprake van een róókbeleid. De 30-jarige Enschedese uitzendkracht werd afgelopen week op staande voet ontslagen door het bedrijf Steeg Packaging. Omdat hij zich als niet-roker geheel tegen de regels in buiten tussen de rokers mengde tijdens de vijf minuten durende rokerspauze.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 26kb)
Jaap Elzenga wilde niet roken en werd daarom ontslagen. "Ooit zoiets gehoord?" <\N\N (Foto: CE-fotografie)
"Ooit zoiets gehoord?" vraagt Jaap Elzenga zich nog altijd verbouwereerd af. "Het komt er eigenlijk op neer dat als ik voor de vorm een sigaret tussen mijn vingers had geklemd, ik wél gerechtvaardigd was een frisse neus te halen. En dan te bedenken dat ik een week daarvoor nog roker was. Uitgerekend het weekeinde voor mijn ontslag ben ik gestopt."

Nog geen week heeft Elzenga er gewerkt. "Ik ben op donderdag begonnen, de woensdag daarna werd ik weggestuurd." Dat gebeurde vlak na de rookpauze. Naast de gewone koffie- en lunchpauzes mogen mensen die roken bij Steeg twee keer vijf minuten per dag naar speciale rookruimtes of naar buiten om een sigaretje te roken. Niet-rokers kunnen in die tijd ook een kopje koffie drinken, maar worden geacht binnen te blijven.

"Het was lekker weer die dag, dus toen de twintig rokers van mijn afdeling naar buiten vertrokken, ben ik meegegaan. Even daarvoor was mij nog wel gevraagd of ik rookte. Ik hoorde toen van die regel, maar vond dat zoiets belachelijks en heb me er dus niets van aangetrokken. Buiten zei een collega nog: 'Toe Jaap steek er een op, je wordt in de gaten gehouden'. Dat heb ik geweigerd. Terug op de werkvloer werd ik vervolgens ten overstaan van mijn collega's door het hulpje van de chef naar huis gestuurd."

Technisch directeur G. Harbers betreurt de gang van zaken: "Het heeft ons een jaar gekost om tot een goed anti-rookbeleid te komen. Eerlijk gezegd waren we ook trots op deze oplossing. Rokers konden op deze manier toch hun sigaretje roken. En dat niet-rokers wordt verzocht binnen te blijven, heeft te maken met een stuk overzichtelijkheid. Als iedereen in die vijf minuten naar buiten verdwijnt, wordt het gewoon een puinhoop."

"De afspraak loopt nu zo'n anderhalf jaar. Nooit eerder hebben we klachten of problemen gehad. En nu komt er een meneer die koud drie dagen voor ons heeft gewerkt, en gebeurt dit", vervolgt Harbers teleurgesteld.

Volgens de stichting DEFACTO, 'Voor een rookvrije toekomst', is het altijd goed als bedrijven een bepaald rookbeleid voeren. "Dat moet dan wel duidelijk voor iedereen zijn, en eerlijk. De regels die je stelt moeten problemen voorkomen en niet juist creëren. Wij kennen deze zaak verder niet inhoudelijk, maar als dit zo'n regel is, vraag ik me af of de rechter het daar mee eens zou zijn", reageert directeur Trudy Prins. "Zelf zou ik zeggen: gelijke monniken, gelijke kappen. Tenzij een bedrijf op 24 hoog zit, dan wordt het natuurlijk wel erg ingewikkeld om met zijn allen tegelijk naar buiten te gaan. Maar dat was hier geloof ik niet het geval."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.