De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlander somber
over inkomen

Van een onzer verslaggevers

   
 

LEUSDEN - Ruim een derde van de Nederlandse bevolking denkt volgend jaar niet meer rond te kunnen komen van het netto-inkomen. Bij ouderen is dat zelfs 43 procent. Zij zien behalve bezuinigen geen andere oplossing dan het aanspreken van hun spaargelden. Jongeren willen vooral extra gaan werken of op zoek gaan naar een beter betaalde baan.

Dat blijkt uit de resultaten van een groot consumentenonderzoek van het onderzoeksbureau MarketResponse. Driekwart van de Nederlandse bevolking denkt dat de economische malaise de komende jaren zal aanhouden, met als gevolg dat grotere aankopen zoals auto's, meubels en computers zullen moeten worden uitgesteld.

Maar ook op de dagelijkse boodschappen zal bezuinigd moeten worden.

Meer dan de helft van de bevolking geeft aan, goedkopere winkels te gaan zoeken en meer te gaan letten op aanbiedingen.

Van het kabinet wordt weinig verwacht op het gebied van het op peil houden van de koopkracht. Meer dan driekwart verwacht geen enkele maatregel.

Met name de jongeren en de mensen met een bovenmodaal inkomen zijn sceptisch. Van de ouderen en de mensen met een benedenmodaal inkomen heeft nog een op de drie enige hoop op compenserende maatregelen van de overheid.

De consumenten hebben sterk het gevoel dat de prijzen veel meer zijn gestegen dan het officiële inflatiecijfer van ruim 3 procent, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekent. Voor het gevoel van de consument zijn de prijzen gemiddeld zelfs met 19 procent gestegen. Slechts een op de vijf huishoudens spreekt van een inflatie van 3 procent.

Verder vindt de overgrote meerderheid van de Nederlanders (92 procent) dat de komst van de euro de prijzen extra omhoog heeft gejaagd. Bijna de helft (48 procent) van de consumenten vindt dat de prijzen het afgelopen jaar 'harder' zijn gestegen dan in voorgaande jaren, 44 procent spreekt zelfs van 'veel harder'.

De Nederlanders blijven moeite houden met de euro, maar minder dan in het begin van het jaar. Toen had 55 procent moeite met het rekenen met de euro, nu is dat nog 20 procent. Opvallend is dat dit onafhankelijk is van inkomen, opleiding of leeftijd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.