De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 10 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Iedereen hield van Claus'

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Met veel warme woorden en uitingen van respect hebben de Staten Generaal en het kabinet gisteren prins Claus herdacht. Dat gebeurde in een speciale verenigde vergadering in de statige Ridderzaal, die werd opgeluisterd door het Residentieorkest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 40kb)
Met veel warme woorden en uitingen van respect hebben de Staten Generaal en het kabinet gisteren prins Claus herdacht. (Foto: ANP)
"Iedereen hield van prins Claus", zei premier Balkenende in zijn toespraak. Balkenende schetste een beeld van Claus als inspirator, intellectueel en liefhebbende vader en echtgenoot. "Hij was vol van liefde, vol van mildheid en vol van wijsheid. En daarmee vol van betekenis. Prins Claus was een groot man."

Balkenende noemde de prins "een samenbindende kracht in onze samenleving". Volgens de premier slaagde Claus erin - in weerwil van zijn Duitse afkomst - snel "het respect, de waardering en liefde" van het Nederlandse volk te winnen. De premier beklemtoonde dat de prins grote betekenis voor Nederland heeft gehad. "Hij was de stille kracht achter en naast zijn echtgenote, ook in de periode dat zijn gezondheid hem in de steek liet."

Ook roemde Balkenende de kwaliteiten van Claus als bijzonder adviseur van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Maar bovenal was hij voor vele Nederlanders "een bron van inspiratie en herkenning".

Bij de bijzondere vergadering waren ook leden van de Raad van State en de Hoge Raad, ambassadeurs en commissarissen van de Koningin aanwezig, evenals de oud-premiers Kok, Van Agt en De Jong.

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas zei dat Claus bij velen "gevoelens van groot respect en genegenheid" heeft losgemaakt. Volgens Weisglas werd Claus door sommigen ten onrechte afgeschilderd als "cultuurpessimist" en als "links".Voorzitter Braks van de Eerste Kamer roemde de bijdrage die Claus heeft geleverd aan de constitutionele monarchie. Braks memoreerde dat Claus afzag van de titel 'dé Prins der Nederlanden': hij wilde dit veranderd zien in 'Prins der Nederlanden' uit respect voor zijn schoonvader prins Bernhard. "Zo'n benadering is tekenend voor de finesse die prins Claus heeft ontwikkeld voor staatkundige verhoudingen, de aard van de constitutionele monarchie en de sentimenten die ons volk verbindt aan zijn constitutionele democratie", aldus Braks. De senaatsvoorzitter noemde Claus bovenal een "democraat in hart en nieren" met een "spitse geest". Veruit de meeste aanwezige mannen in de Ridderzaal droegen een stropdas. Maar een enkeling had de stropdas thuisgelaten, zoals PvdA'er Van Heemst. "Jammer. Ik had verwacht dat veel meer mannen zonder das zouden komen'', aldus Van Heemst. "Het niet dragen van een das vind ik namelijk het ultieme eerbetoon aan prins Claus.''

Claus was een humanist, hij werkte hard en bleef zichzelf. Dat zei vice-president Tjeenk Willink van de Raad van State gisteren tijdens een bijzondere vergadering van de volle raad in de raadzaal op het Binnenhof. "Ik ben citoyen geweest. Het is me nooit gelukt Koninklijke Hoogheid te worden", citeerde hij de overleden prins, die lid was van de Raad van State.

Tjeenk Willink memoreerde het arbeidsethos van de prins: "Hij ontving de jaarverslagen niet alleen, maar las ze ook."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.