De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Henk de Velde
gestrand op Hawaii

   
 

HONOLULU - ,,Midden op de Grote Oceaan op weg naar Alaska zag ik onweersbuien aan de horizon. Er was meer wind en in een regenbui had ik net een reef in het zeil gezet. Ik zat binnen aan een bakkie koffie. De Campina liep bij halve wind zes knopen. Dan... een enorme klap, een schok door mij heen, met mijn haren overeind in een groot wit vuur. In één seconde flitste mijn hele leven aan mij voorbij. Ik zag een ronde gele vuurbal zo groot als een voetbal met allemaal wit licht erom heen de boot uitvliegen. Toen was het stil en donker. Het duurde voor mijn gevoel wel een half uur, voor ik me weer normaal kon bewegen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Zo zag de Campina eruit voor de averij die het schip opliep.
Zo beschreef zeezeiler Henk de Velde gisteren het bange avontuur, dat hij eind vorige maand tijdens een verpletterende blikseminslag meemaakte. Maar de 54-jarige De Velde, bezig aan een solotocht rond de wereld, overleefde het natuurfenomeen en slaagde erin heelhuids terug te keren naar Honolulu op Hawaii. Daar is hij nu druk bezig om de schade aan boord van zijn schip Campina te herstellen. ,,Achteraf heb ik geweldig veel geluk gehad, dat mijn schip een stalen constructie heeft, want daardoor werd de bliksem als het ware naar de aarde weggeleid. Op een polyester boot was er waarschijnlijk een groot gat in geslagen met alle gevolgen vandien. Nu had ik alleen ernstige schade aan de elektronische apparatuur en had ik grote problemen met de stroomvoorziening. Ik werkte een nacht door om het laadsysteem van de accu's in orde te krijgen, maar het lukte niet."

De zeezeiler was zes dagen eerder uit Honolulu vertrokken en had al 700 mijl afgelegd richting Alaska, toen het noodlot toesloeg. Daar dreef hij dan moederziel alleen in die onmetelijke oceaan. ,,Naar Canada was het nog 2000 mijl, naar Japan zelfs 3000 mijl. De dichtstbijzijnde bewoonde wereld was Honolulu. Hoe bitter het ook was, ik had geen keus. Ik moest weer terug naar die haven", vertelt hij. ,,Het duurde zeven dagen, met kompas, zon en de sterren als enige hulpmiddelen."

Het oponthoud is voor De Velde, die wordt gesponsord door zuivelgigant Campina, een zware tegenslag. Hij wilde bij Alaska overwinteren en van daaruit uiterste pogingen ondernemen om van de Russische autoriteiten alsnog toestemming te krijgen om via de Poolzee boven Siberië terug naar Nederland te zeilen. ,,Maar door het slechte weer, dat in deze tijd van het jaar te verwachten is, is het nu te laat om opnieuw die kant op te gaan. Dat is onverantwoord", aldus De Velde. "Er zit niks anders op dan hier in Honolulu te blijven en in mei een nieuwe poging te wagen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.