D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Eerste Europese zege
voor EiffelTowers

NIJMEGEN - De basketballers van EiffelTowers hebben de tweede wedstrijd in het Europese bekertoernooi om de Champions Cup in winst omgezet. In de eigen hal in Nijmegen werd Funchal Madeira dinsdagavond overtuigend verslagen: 88-64 (44-27). Het was de eerste zege van de Nijmeegse debutant op Europees niveau.

De Nijmeegse ploeg opende het toernooi vorige week in Italië met de nederlaag (81-76) tegen Reggio Emilia, de nummer 19 in het Italiaanse basketbal. EiffelTowers is in groep C verder ingedeeld met Bree (Bel), Porto (Por) en Nancy (Fra). Van de drie poules van zes gaan er acht over naar de volgende ronde: de nummers een en twee plus de beste twee nummers drie.

Het duel in Nijmegen begon met een half uur vertraging door een stroomstoring. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan prins Claus. Halverwege de eerste helft sloeg de thuisploeg een onoverbrugbaar gat. Door een run van 22-1 liep EiffelTowers van 16-15 naar 38-16.

De ploeg combineerde snelheid met sterk inside spel van center Milisa en powerforward Mims. Van buitenaf schoten Nelson en Robertson met scherp. Bij rust leidde de homogene ploeg met 17 punten (44-27).

De overwinning van EiffelTowers kwam in de tweede helft nooit in gevaar. De thuisploeg liep zelfs verder uit naar 67-39 door hoogstandjes van spelverdeler Robertson. De Portugese club liep verdwaasd achter de tegenstander aan. Alleen de Amerikaan Ledbetter, topscorer met 22 punten, kon zich meten met de Nijmegenaren.

Bij EiffelTowers bleek Milisa (18 punten en 9 rebounds) een aanwinst. De Kroaat van 2,09 meter is geen spierenbundel maar paart snelheid aan sprongkracht. Hij werd onder de borden bekwaam geassisteerd door de Amerikanen Mims (13 punten) en Nelson (17 punten). Gangmaker in de ploeg was spelverdeler Robertson, die vorig jaar overkwam van Kansas City. De 26-jarige guard tekende voor 16 punten en 7 assists.