De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Oud-Ajacied Musampa
bewijst bij Malaga
zijn gelijk

   
 

MALAGA - Kiki Musampa is vast van plan een transfer af te dwingen. Om dat te onderstrepen, nam de zwervende linkermiddenvelder van Malaga in de eerste vijf wedstrijden in de Primera Division vijf treffers voor zijn rekening. Volgens de 25-jarige ex-Ajacied heeft hij zich laten inspireren door de belangstelling van Deportivo la Coruna en Newcastle United. "Die liep op niets uit, maar was voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg ben. Ik heb momenteel het vizier volledig op Malaga gericht. Dat is namelijk de enige manier om volgend jaar naar een mooie club te verhuizen." Als het aan hem ligt, het liefst alsnog naar Deportivo.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
Kiki Musampa (l) is vast van plan een transfer af te dwingen. (Foto: EPA)
Als zijn droomtransfer tot stand komt - ondanks een eenjarig contract - trekt Musampa een lange neus naar Nederland. "Hoewel ik dat nu eigenlijk al elke week doe, bewijs ik dan definitief het tegendeel van al die zogenaamde voetbalkenners, die mij veroordeelden omdat ik op negentienjarige leeftijd Ajax verruilde voor Girondins Bordeaux."

Het stempel geldwolf verbaasde Musampa. "Ik wist wel beter. De komst van Morten Olsen baarde me gewoon zorgen. Onder Louis van Gaal had ik het laatste jaar 24 wedstrijden gespeeld. Bij Olsen zou dat anders worden, vreesde ik. Hij had een andere, defensievere voetbalvisie en haalde ook nog eens een aantal nieuwe spelers. Ik moest kiezen. Of genoegen nemen met af en toe spelen of verhuizen. Puur om mezelf te ontwikkelen en echt helemaal nergens anders om, heb ik voor Bordeaux gekozen. Ik schatte de Franse competitie een stukje hoger in dan de Nederlandse."

Als hij zichzelf vergelijkt met het 'broekie' dat de ArenA verliet, is zijn huidige mentale hardheid zijn grootste winstpunt. "Om je in Spanje staande te houden, moet je erg stevig in je schoenen staan. De constante druk van het verplicht presteren, het publiek bezit zijn en de constante aanwezigheid van de media vragen enorm veel van een voetballer. Het heeft mij in ieder geval in een razendsnel tempo rijp gemaakt."

Ook lichamelijk onderging Musampa een gedaanteverandering. "Bij Ajax was ik een jochie. In de Spaanse competitie moest ik me in het veld wapenen tegen 'echte' mannen. Als je hier niet fysiek in orde bent, word je links en rechts weggekegeld. Ik moest dus wel de nodige voorzorgsmaatregelen nemen."

De naam Musampa wordt in Spanje inmiddels met groot respect uitgesproken. Doordat Malaga met elf punten uit vijf wedstrijden brutaal de derde plaats bezet, maar vooral omdat Musampa - mede door zijn drie doelpunten tegen Recreativo Huelva - tweede op de topscorerslijst staat. In het geruchtencircuit over mogelijke transfers is de naam Musampa zelfs de meest voorkomende.

Musampa, verguld,: "Ik voel me ook heerlijk in de rol die ik van de trainer heb gekregen. Als linkshalf geniet ik alle vrijheid en mag ik een beetje rondzwerven." Het geheim van de vijf goals tot nu toe? "De Spaanse verdedigers weten zich er geen raad mee als een middenvelder veel naar binnentrekt. De backs moeten kiezen, doen dat aarzelend en dan ligt de bal al in het netje."

Zijn record - vorig jaar negen doelpunten in één seizoen - lijkt deze voetbaljaargang met gemak aan flarden te worden geschoten. "Dat is in elk geval wel te hopen. Maar ik blijf met beide benen op de grond staan. Pas aan het einde van het seizoen wordt de rekening opgemaakt." De kans lijkt groot dat de clubs dan voor hem in de rij staan. "Het liefst ga ik naar een Spaanse topclub als Deportivo, omdat ik het in deze competitie prima naar mijn zin heb. Een overgang naar Engeland zie ik echter ook wel zitten. Ik heb eigenlijk gewoon de intentie hogerop te komen. Aan de andere kant wil Malaga mijn contract graag openbreken. Dat streelt me. Als de interesse van andere clubs verstomt, blijf ik hier. Want neem van mij aan: dat is echt geen straf."

Wellicht dat hij dan ook in beeld komt bij bondscoach Dick Advocaat. Al bekent de oud-aanvoerder van Jong Oranje daar niet bij stil te staan. "Maar als ik erover nadenk en de problemen aan de linkerkant bekijk, zou een selectie misschien niet eens zo raar zijn. Het zou me strelen als de bondscoach een keer in Spanje zou komen kijken. Misschien is hij onder de indruk. Net als de andere mensen die me een tijd niet meer hebben gezien. Echt, ik ben veranderd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.