De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 9 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bush stuwt koersen
   
 

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn gisteren voor het eerst in vijf handelsdagen met winst gesloten. President George W. Bush gaf de koersen een positieve impuls door de rechter te vragen een einde te maken aan de havenstaking die de Amerikaanse westkust al elf dagen teistert. Deze staking kost de Amerikaanse economie bijna $2 miljard per dag.

De Dow Jones Industrial Index sloot met een winst van 78,65 punten (oftewel 1,1%) op 7501,49. Dat gebeurde bij behoorlijke omzetten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 9,82 punten (0,9%) hoger op 1129,22.

Het grootste Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart is één van de ondernemingen die veel hinder ondervinden van de havenstaking. Het bericht dat Bush de staking juridisch gaat aanvechten, zette het aandeel Wal-Mart dan ook $2,25 hoger op $52,60. Ook branchegenoot Target klom met $2,06 naar $28,21.

Absolute uitblinker op Wall Street was Pepsico. De frisdrankengigant verraste de financiële wereld door over het afgelopen kwartaal de nettowinst met maar liefst 55% te laten stijgen naar $969 miljoen. De omzet van Pepsico groeide in dezelfde periode met 6,7% naar $6,38 miljard. Het concern werd op de beurs beloond met een koersstijging van $5,32 (15%) op $41,10. Ook aartsrivaal Coca-Cola (+$1,99 op $52,12) ging mee omhoog.

Beleggers lieten het aandeel Philip Morris links liggen. In navolging van een miljardenclaim die de sigarettenfabrikant boven het hoofd hangt van een zieke Amerikaanse rookster, verlaagde zakenbank Merill Lynch de winsttaxaties voor het fonds. Het aandeel Philip Morris zag $2,36 in rook opgaan op $36,22.

General Motors was eveneens een sterke daler met een verlies van $2,28 op $33,60. Dit werd veroorzaakt doordat analisten van Credit Suisse First Boston zich somber uitlieten over de Amerikaanse automobielmarkt.

IBM kondigde aan eigen aandelen te gaan terugkopen. Door investeerders wordt dit vaak gezien als een teken dat het management vertrouwen heeft in de gang van zaken. Door een negatief rapport van zakenbank Goldman Sachs, dat de winstramingen voor IBM terugbracht, wist 'Big Blue' op Wall Street slechts $0,25 te stijgen op $57,05.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 9 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.