CANNES - Een rode Toyota Starlet stopt vlak bij het Hilversumse Mediapark. Een man met een baseballpetje, zonnebril, bomberjack en ruitjeshemd loopt richting de studio van Radio 3. Korte tijd later opent hij het vuur op Pim Fortuyn, die door vijf kogels wordt geraakt. De populaire politicus zakt in elkaar en de dader vlucht weg, achtervolgd door de chauffeur van Fortuyn.
Pim Fortuyn schreef in korte tijd vaderlandse geschiedenis. <\N\N
Een bekend verhaal, maar toch zijn de beelden in A democracy in shock onthutsend, al betreft het hier 'slechts' een reconstructie. De Nederlandse productie gaat deze week op de tv-beurs Mipcom in Cannes in première. De documentaire schetst een indringend beeld van de schokkende moord op 6 mei 2002 en de vergaande gevolgen daarvan. In het buitenland kunnen veel mensen nog altijd niet begrijpen dat dit kon gebeuren in het doorgaans vreedzame en tolerante Nederland. Juist voor hen is de film bedoeld. De makers (journalist Simon Vuyk, Pieter Landman van de Wereldomroep en producent Palm Plus) rekenen dan ook op veel internationale belangstelling. Of de documentaire ook in Nederland wordt uitgezonden, is nog niet bekend.
Fragment
A democracy in shock is een mengeling van archiefmateriaal en reconstructies. Hoewel er op zich geen nieuwe feiten op tafel worden gelegd, is dit wel de eerste documentaire die het hele verhaal rond de moord vertelt. Het fragment uit de talkshow Jensen, waarin Fortuyn de mensen "die hem demoniseren" verantwoordelijk houdt voor de aanslag die dan nog moet plaatsvinden, bleek een angstaanjagend precieze voorspelling. En wie geen sterke maag heeft, moet even wegkijken als doktoren de neergeschoten politicus proberen te reanimeren, of met een gaasje de schotwond in het hoofd van het slachtoffer dichtstoppen.
Vuyk en Landman laten zien hoe de buitenlandse pers reageerde: journaals in tal van landen maakten van de aanslag 'breaking news', het was voorpaginanieuws in kranten over de hele wereld.
Veel aandacht is er ook voor de verdachte, Volkert van der G., die in de film bij zijn volle achternaam wordt genoemd. Wie is deze man? Zijn laatste dag in vrijheid wordt zo nauwkeurig mogelijk nagegaan. Aanvankelijk is die weinig schokkend: Volkert gaat naar zijn werk, haalt postzegels en koopt een elektrisch scheerapparaat. Ergens tussen 14.30 en 15.30 uur rijdt hij richting Hilversum . Wat blijft is de vraag waarom?