De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kleine EU-landen delven
onderspit bij EU-overleg

Van onze correspondent

   
 

LUXEMBURG - De Europese ministers van Financiën hebben gisteren harde noten gekraakt over het plan van de Europese Commissie om Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal twee jaar langer te gunnen tot 2006 om hun begrotingstekort weg te werken. Minister Hoogevorst (Financiën) kreeg wat betreft zijn bezwaren Spanje, Oostenrijk en Finland mee, maar de grote landen leken het pleit wederom te gaan winnen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Geld kan nu nog anoniem geparkeerd worden in Luxemburg of Zwitserland. (Foto: Luxembourg national Tourist Offi)
De kleine landen hebben allemaal wel braaf bezuinigd en zijn nu bang dat het imago van de euro wordt geschaad doordat de grote landen uitstel van executie krijgen. Maar ECB-president Duisenberg heeft zich al achter het voorstel van de Commissie geschaard omdat de grote landen toch nooit in korte tijd zoveel miljarden kunnen bezuinigen en nu in elk geval vastligt dat de tekorten met 0,5% per jaar omlaag moeten tot 2006. Maar Frankrijk wil zich zelfs daar niet aan houden.

Tijdens hun maandelijkse vergadering lag er nog andere zware kost op het bord van de bewindslieden, de tot op heden vruchteloze pogingen van de Commissie om grip te krijgen op de belastingvlucht binnen Europa doordat burgers hun spaartegoeden over de grens parkeren. Eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) haalde scherp uit naar een aantal huidige EU- lidstaten, die bewust de totstandkoming van een gemeenschappelijk front tegen belastingontduiking zouden willen saboteren om hun eigen 'bancaire industrie' niet in de wielen te rijden.

Bolkestein noemde geen landen bij naam, maar volgens diplomaten doelde hij op Luxemburg, Oostenrijk, België en Engeland. Zeker de eerste leeft van haar bankgeheim, maar ook de andere landen hanteren gunstige belastingregimes voor buitenlands spaargeld. Deze landen willen dat Zwitserland haar bankgeheim opheft, een onmogelijke eis. Bolkestein mikt meer op een compromis in de vorm van bronheffingen en gerichte (op aanvraag) uitwisseling van informatie.

Engeland zit met haar grote 'overseas bondmarkt' de zeer lucratieve handel in eurobonds waarop ook geen belasting wordt ingehouden. Bovendien heeft Engeland vier jaar geleden een compromis getorpedeerd, waarbij landen de vrije keuze kregen ofwel fiscale informatie uit te wisselen ofwel een bronheffing op spaarrente in te voeren. Engeland wilde absoluut geen bronheffing. Overigens reageerden de Engelsen gisteren als de gebeten hond op Bolkesteins uitlatingen in de gerespecteerde Britse zakenkrant Financial Times en deden de beschuldigingen af als 'absurd'.

Bolkestein zit inmiddels met een groot probleem en poogt nu een deel van de last van zijn schouders te krijgen door de vinger naar anderen te wijzen. Bij wijze van compromis besloten de EU-lidstaten twee jaar geleden in het Portugese Feira om in 2010 allemaal over te gaan tot informatie- uitwisseling (c.q. opheffing van het bankgeheim) als niet EU- landen als de VS , Zwitserland, Monaco, Liechtenstein, San Marino en Andorra dat ook zouden doen. Aan Bolkestein kwam de zware taak om met deze landen te gaan onderhandelen maar die lachen hem allemaal hartelijk uit, ze willen hun kip met de gouden eieren niet slachten. Het gevolg is dat als er eind dit jaar geen totaal- akkoord ligt de EU weer terug bij af is, het bankgeheim blijft bestaan en met name de Duitse. Belgische en Nederlandse schatkisten miljarden blijven mislopen doordat geld anoniem is geparkeerd in Luxemburg of Zwitserland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.