De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX schommelt rond 300
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs werd de handel gisteren opnieuw een klein uur stilgelegd wegens een technische storing. Tussen drie uur en kwart voor vier was het daardoor niet mogelijk om orders in te leggen op de aandelen- en optiebeurs. Alsof de stemming in Amsterdam al niet bedrukt genoeg was - door onrust over oninbare leningen van banken en verzekeraars - zorgde distributeur van kantoorartikelen Buhrmann voor pessimisme na de vijfde winstwaarschuwing.

De AEX-index schommelde gisteren de hele dag rond de 300 punten-grens, om uiteindelijk te sluiten op 300,49 (5,39 punten, ofwel 1,8%, lager dan het slot van afgelopen vrijdag). De Midkap-index moest met 6,89 punten (2,4%) op 282,30 procentueel forser terug.

Binnen de AEX konden niet meer dan vijf fondsen koerswinst bijschrijven, 19 moesten terug. Grootste procentuele stijger was bankverzekeraar ING Groep (+3,6% op €15,00) , grootste dalers waren distributeur van kantoorartikelen Buhrmann (-43,0% op €2,88), handelshuis Hagemeyer (-14,5% op €6,67) en chiptoeleverancier ASM Lithography (-14,1% op €5,30).

Buhrmann had te lijden van de vijfde winstwaarschuwing in anderhalf jaar tijd. Ging het bedrijf er in augustus van dit jaar nog van uit dat de winst over 2002 (voor afschrijving goodwill en bijzonder posten) gelijk zou zijn aan die over 2001, gisteren moest Buhrmann erkennen dat de winst over 2002 bij die over 2001 zal achterblijven. "Veel ondernemers zijn krampachtig op zoek naar manieren om in de kosten te snijden", reageerde een handelaar. "Dat je dan geen nieuwe kantoormeubelen koopt, ligt voor de hand."

Analistenhuizen uit binnen- en buitenland tuimelden vervolgens over elkaar heen met neerwaartse bijstellingen van koersdoelen, winst-per-aandeeltaxaties en adviezen. Van Lanschot Bankiers verlaagde een accumulate (zeg maar: koop-)advies tot reduce (verkopen), Goldman Sachs de winsttaxaties voor 2002 en 2003. KBC Securities stelde een koersdoel van €12,00 neerwaarts bij tot €5,00 en Stroeve verlaagde de winsttaxaties voor 2002 tot en met 2004.

Bestuursvoorzitter Frans Koffrie peinst er ondertussen niet over om het veld te ruimen. Dat-ie weg moet, wilde een handelaar gisteren ook niet gezegd hebben. "Feit is wel dat Koffrie in april 2001 veel krediet verspeeld heeft, toen hij weken na een emissie ook met een winstwaarschuwing kwam, waarna de koers meteen een flinke schuiver (ruim 30%, red.) maakte."

Koninklijke Olie (-0,8% op €42,25) profiteerde niet van het bericht dat de raffinagemarges in de Verenigde Staten (VS) en Europa later dit jaar zullen herstellen van hun historische dieptepunt. Paul Skinner, hoofd van Shell's olieproductendivisie zou dat volgens persbureau Bloomberg hebben gezegd in een interview dat gepubliceerd zou zijn op de interne website van de oliemaatschappij.

Over het tweede kwartaal van dit jaar moest Koninklijke/Shell Groep een 39%-lagere winst bekendmaken dan over dezelfde periode een jaar eerder. Belangrijke oorzaak was de daling van de raffinagemarges met bijna 90%. Shell zelf noemde de omstandigheden op de raffinagemarkt bij die gelegenheid "de beroerdste ooit".

Van de Midkap-fondsen konden niet meer dan acht koerswinst bijschrijven, 15 moesten terug. Grootste procentuele stijger was kabelproducent Draka (+2,4% op €8,60) , grootste dalers waren copier- en printerfabrikant Océ (-9,5% op €7,06), chiptoeleverancier ASM International (-9,5% op €7,75) en uitzendgroep Vedior (-8,1% op €3,99).

Staalbedrijf Corus (+1,7% op €0,60) dikte aan na een bericht in de Financial Times. Volgens de Britse zakenkrant is het Franse Péchiney in de race om voor €500 tot 600 miljoen de aluminiumactiviteiten van Corus over te nemen. De verkoop zou binnen een maand worden aangekondigd, aldus de krant op basis van niet nader genoemde bronnen.

De aluminiumtak staat al langer in de etalage, nadat Corus definitief afscheid nam van zijn 'meermetalenstrategie'. Onlangs verschenen in Het Financieele Dagblad berichten als zou er voor de alumiumtak geen belangstelling zijn.

Volgens dezelfde krant zou bouwconcern BAM NBM (+€0,08 op €15,88) overwegen om een belang te verkopen in baggerdochter Ballast HAM Dredging. Op die manier zou de eigen vermogenspositie kunnen worden verbeterd, iets waar huisbankier ING op aan zou dringen.

Volgens bestuursvoorzitter Daan de Waard van Ballast HAM Dredging zou een verkoop aan een buitenlandse industriële partij begin volgend jaar kunnen worden afgerond. ING - voor €925 miljoen in het BAM NBM-schuitje - zou aandringen op een volledige verkoop.

René Lukassen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.