De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koers Buhrmann keldert
na winstwaarschuwing

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Distributeur van kantoorartikelen Buhrmann schokte beleggers gisteren door voor de tweede keer in krap drie maanden tijd een winstwaarschuwing af te geven. De onderneming werd ongenadig hard afgestraft voor de onheilstijding. Het aandeel verloor in de loop van de ochtend ruim eenderde van zijn waarde en bereikte een historisch dieptepunt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (450x300, 19kb)
Frans Koffrie, bestuursvoorzitter van Buhrmann
Buhrmann laat de begin augustus uitgesproken verwachting, dat dit jaar eenzelfde resultaat behaald zal worden als over 2001, nu varen. Tot mei van dit jaar ging Buhrmann er zelfs nog vanuit dit jaar een beter resultaat neer te kunnen zetten dat het jaar daarvoor. Maar de aanhoudende economische recessie doorkruiste de groeiplannen. Nu zullen de aandeelhouders zelfs genoegen moeten nemen met een lager resultaat voor afschrijving goodwill dan vorig jaar. Toen bedroeg het resultaat voor goodwill €162 miljoen. De winst over 2001 bedroeg €55 miljoen.

"Onze eerdere verwachting was gebaseerd op gelijkblijvende economische omstandigheden. Helaas moeten we constateren dat er zowel in de Verenigde Staten als in Europa sprake is van een verslechtering", aldus Frans Koffrie, bestuursvoorzitter van Buhrmann.

Het is de vijfde winstwaarschuwing in anderhalf jaar tijd. Bepaald geen track-record om als bestuursvoorzitter trots op te zijn. Maar Koffrie ziet absoluut geen reden om daar conclusies aan te verbinden. "We hebben de juiste strategie gekozen en beslissingen genomen en dat wordt ook onderschreven door de grootaandeelhouders. De kosten zijn sterk verlaagd, we hebben ons marktaandeel behouden en in de Verenigde Staten zelfs uitgebreid. In alle marktsegmenten waar we actief zijn gaat het relatief goed", somt de bestuursvoorzitter op. "Om speculatie te voorkomen" benadrukt hij aan de kredietvoorwaarden van de banken te kunnen blijven voldoen. "De schuldenlast zal dankzij de positieve kasstroom ook dit jaar afnemen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Frans Koffrie, bestuursvoorzitter van Buhrmann (Foto: Frans Jongen)
Het resultaat over het derde kwartaal zal op 7 november bekend worden gemaakt. Buhrmann rekent op een winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen van tenminste €92 miljoen. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog €113 miljoen.

Door de huidige economische situatie ziet Buhrmann zich opnieuw gedwongen het mes in de organisatie te zetten. Het ligt volgens Koffrie voor de hand dat daarbij arbeidsplaatsen verdwijnen. "Maar we zullen intelligenter moeten saneren. We moeten het vet wegsnijden en niet de spieren." Hoeveel arbeidsplaatsen dit maal moeten verdwijnen is nog niet duidelijk. "Het zal nog een paar maanden duren voor we in kaart hebben wat we gaan doen. Maar het ligt voor de hand dat de ontslagen vooral in de VS zullen vallen, omdat het juist daar slecht gaat." Buhrmann haalt ruim de helft van de omzet uit de Verenigde Staten. Het bedrijf is in mei vorig jaar al begonnen met een reorganisatie, waardoor in totaal 5000 mensen hun baan verliezen. Eind 2001 had Buhrmann ongeveer 27.000 mensen in dienst.

Over de hele linie ziet Buhrmann de omzetten teruglopen. Bij de kantoorartikelenactiviteiten was dat het gevolg van een daling van de werkgelegenheid. "Kostenbesparingen zijn bij de meeste ondernemingen nog altijd aan de orde van de dag", ziet Koffrie. Bovendien daalden de uitgaven voor kantoorartikelen per medewerker, met name bij grotere concerns. "Dat is nog nooit eerder gebeurd in tijden van economische teruggang. Blijkbaar worden producten vervangen door goedkopere varianten."

Daar bovenop komt dat in de Verenigde Staten de winstmarge in het segment van de grote ondernemingen onder druk staat. Dit segment vormt 80% van het klantenbestand van Buhrmann in de VS. Koffrie liet al eerder weten minder afhankelijk te willen worden van de grote ondernemingen door meer nadruk te leggen op kleinere bedrijven. "Die zijn in deze tijden stabieler."

Het aandeel Buhrmann verloor de afgelopen maanden liefst 75% van de waarde, van €12,20 begin dit jaar tot €2,88 nu. Daarmee doet Buhrmann het een stuk slechter dan concurrenten Office Depot en Staples, die koersdalingen moesten incasseren van respectievelijk 33% en 28%. Volgens Koffrie komt dat doordat deze twee ondernemingen veel zwaarder leunen op de minder cyclische markt voor kleinere bedrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.