De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  China en Noord-Korea ruziën over huisarrest gouverneur Yang Bin

Van onze correspondent

   
 

PEKING - Het huisarrest van Yang Bin, de flamboyante Nederlands-Chinese ondernemer, heeft geleid tot spanningen tussen de bondgenoten China en Noord-Korea. Beide landen zouden over en weer toponderhandelaars hebben gestuurd om het conflict op te lossen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Yang Bin ...huisarrest... (Foto: REUTERS)
De bloemenmagnaat werd eergisteren door de Chinese politie onder huisarrest geplaatst, nadat hij wegens vermeende belastingontduiking en illegale handelspraktijken voor verhoor was vastgehouden. De kersverse gouverneur van de nieuwe Noord-Koreaanse vrijhandelszone kreeg kort na zijn vrijlating van de politie het bevel thuis te blijven.

Een aantal dagen geleden had Yang Bin op een persconferentie toegegeven meer dan één miljoen euro schuldig te zijn aan de stad Shenyang, waar hij zijn Hollanddorp heeft gebouwd. Een regeling voor terugbetaling was volgens hem al getroffen.

Die openbaring mocht echter niet baten omdat zijn vermeende illegale handelspraktijken te maken zouden hebben met zijn banden met het voormalige stadsbestuur van Shenyang, dat vorig jaar wegens corruptie in het gevang was gezet. Yang hield evenwel vol dat het bestuur de grond had gekocht voor de bouw van zijn Hollanddorp en voor tuinbouw. Omdat hij er woningen op bouwde, had hij er volgens de media veel te weinig geld voor betaald. Voor woningbouw moeten overheden een veel hogere prijs berekenen.

Naar verluidt is Peking boos omdat het niet door Pjongjang is geconsulteerd over de aanstelling van Yang. Noord-Korea heeft op zijn beurt een klacht ingediend bij het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken omdat het kapitalistische experiment ernstig wordt vertraagd door de onzekerheid over het lot van Yang.

Voor Nederland kan de kwestie nog een staartje krijgen. Yang bezit een Nederlands paspoort en beweert dat hij na zijn benoeming als gouverneur ook de Noord-Koreaanse nationaliteit heeft gekregen. Hoewel de Nederlandse ambassade heeft meegedeeld consulaire hulp aan Yang te willen verlenen, is nog niet duidelijk of Yang hier al om heeft gevraagd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.