De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush vraagt volk om
steun in Irak-beleid

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - President George Bush heeft het Amerikaanse volk opgeroepen hem te steunen in zijn politiek om definitief af te rekenen met zijn Iraakse ambtgenoot Saddam Hoessein. In een televisietoespraak probeerde Bush de afgelopen nacht zijn volk van de noodzaak te overtuigen dat het Iraakse biochemische wapenarsenaal moet worden ontmanteld, zelfs als dat oorlog kan betekenen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Deze Iraakse scholieren steunen Saddam Hoessein. (Foto: AP)
Eerder op de dag had de Iraakse president op zijn beurt gewaarschuwd dat zijn land "alle wapens" zal inzetten waarover het beschikt, indien het wordt aangevallen.

Enkele uren voordat Bush de belangrijkste toespraak over zijn Irak-beleid tot nog toe zou houden, demonstreerden in verschillende grote Amerikaanse steden tienduizenden mensen tegen een mogelijke nieuwe Golfoorlog.

De protestacties in onder meer New York, Washington, San Francisco, Chicago, en Portland riepen herinneringen op aan de anti-Vietnam demonstraties van de jaren zestig. In Central Park in New York kwamen zo'n 25.000 demonstranten bijeen.

In zijn speech pareerde Bush in scherpe bewoordingen de twijfels bij zijn politieke tegenstanders over het nut van een nieuwe oorlog tegen Irak. De Amerikaanse president zei nog steeds te hopen op een diplomatieke oplossing. Hij waarschuwde evenwel dat als de Verenigde Naties het laten afweten, Amerika zijn verantwoordelijkheid zal nemen door aan te vallen.

Bush liet doorschemeren dat een groeiend aantal landen bereid is om deel uit te maken van een door de VS geleide militaire coalitie, als de wapeninspecties in Irak niet naar behoren kunnen worden uitgevoerd. Hoewel de president geen landen bij naam noemde, gonst het in Washington van de geruchten dat naast Groot-Brittannië ook Spanje en Italië serieus overwegen zich bij de VS aan te sluiten.

In het rijtje van potentiële bondgenoten viel ook de naam van Nederland. Minister van Buitenlandse Zaken Jaap de Hoop Scheffer heeft zich echter nog niet uitgesproken over een militaire bijdrage aan een Amerikaans geleide alliantie tegen Irak. Voor Den Haag is een eventuele oorlog buiten de VN om, zuiver hypothetisch en niet aan de orde zolang de Veiligheidsraad nog probeert een politieke oplossing te vinden voor een adequate hervatting van de wapeninspecties.

In zijn toespraak, precies één jaar nadat de VS Afghanistan binnenviel om het Taliban-regime ten val te brengen en het Al-Qaeda-netwerk op te rollen, richtte Bush zijn pijlen op Saddam Hoessein. Hij noemde de Iraakse leider "een koelbloedige moordenaar", een vergelijking die hij eerder gebruikte voor Osama bin Laden.

Zonder met concrete bewijzen te komen over de aanwezigheid van biochemische wapens of de ontwikkeling van kernwapens, probeerde Bush zijn kijkers ervan te overtuigen dat Saddam deze wapens wel degelijk bezit en niet zal schuwen om ze in te zetten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.