De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Spoken bestaan
nog in Indonesië

   
 

AMSTERDAM - Het vervallen huis staat al jaren leeg en de buren zijn inmiddels ook vertrokken. Want op nummer drie is het absoluut niet pluis. Een familie van zeven werd hier vermoord en het spookt sindsdien door de gestripte woning.

Af en toe horen voorbijgangers zelfs geluiden van een schimmenfeest. "Mijn vriend zag hier gisteren om twee uur 's nachts nog een klein meisje in het huis", vertelt Hartono, die met zijn familie door de omheining naar binnen gluurt. "Of hier overdag ook geesten zijn, weet ik niet. Maar mijn kinderen zijn bang. Ze durven 's avonds niet te gaan kijken."

Jakarta is in de ban van een spookhuis. Een riant pand in de zuidelijke wijk Pondok Indah, waar de laatste weken vreemde dingen zijn gebeurd. Het oploopje begon na berichten over de mysterieuze verdwijning van een straatverkoper bij de woning. Een tv-reportage en ongelukkige pogingen van de politie om de rust te herstellen door spandoeken aan de gevel te hangen met teksten als 'geen spoken' en 'geloof het verhaal niet' deden de rest.

Wonderdokters

Veel Indonesiërs nemen het verhaal bloedserieus. Op de weg langs het pand staat al dagenlang een file. Want in een land dat bol staat van bijgeloof, Javaanse mystiek en geheimzinnige krachten vraagt men zich niet zozeer af of spoken bestaan. Men vraagt hoe ermee om te gaan - aan de tovenaars, wonderdokters en paranormaal genezers.

Ki Gajah Bhirowo is zo'n spiritueel meester. Gezeten in zijn kantoortje vol attributen, prijsbekers en getuigschriften, wil de guru besar (grote leraar) graag uitleggen waarom de Indonesiërs zoveel waarde hechten aan tekenen van een ander bestaan. "Het komt door ons geloof. Voordat de islam in Indonesië zijn intrede deed, aanbad men veel geesten. Het is een oude Javaanse traditie, die met het geloof in een God is blijven bestaan."

Zelfs de politiek zou doordrenkt zijn van contacten met het bovennatuurlijke. "Ik heb veel politici onder mijn klanten", zegt Bhirowo. Aan de muur prijken foto's van ontmoetingen met oud-president Abdurrahman Wahid. Maar of dat ook een klant van hem is, laat Bhirowo in het midden. "Politici komen bij mij om bescherming te zoeken tegen bezweringen van concurrenten", zo praat hij liever in algemene termen.

Wie dat dan zijn? "Van hoog tot laag, iedereen heeft een goeroe. Want een tegenstander kan door zwarte magie op iemands positie uit zijn." Van Soeharto is bekend dat deze ex-president een batterij spiritueel adviseurs raadpleegde, alvorens politieke knopen door te hakken. En ook van huidig staatshoofd Megawati Soekarnoputri wordt beweerd dat ze een goeroe onder haar naaste adviseurs heeft.

De minister van Godsdienst kwam onlangs zelfs nog in het nieuws omdat hij tevergeefs bij een heilige steen in Bogor liet spitten. Zijn goeroe zou hem hebben verteld dat daar een pot met goud verborgen zou zijn. Bhirowo twijfelt niet aan het bestaan van die schat. Maar de bewindsman zou, verblind door hebzucht, te overhaast te werk zijn gegaan, is zijn mening. Van de spoken in het riante huis in Pondok Indah, is hij evenzeer overtuigd. Ondanks het feit dat er achter dat verhaal een dispuut schuil gaat tussen de eigenaar en een bank die het pand claimt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.