AMSTERDAM - Ruim negen maanden na de komst van de euro zijn winkeliers nog altijd niet in staat om een onderscheid te maken tussen echte en valse euromunten. Te vaak wordt een munt van 10 Thaise baht of 500 Italiaanse lire aangezien voor een twee-euro-munt, stelt Els Prins van brancheorganisatie MKB Nederland.
"Massaal gebeurt het niet", zegt Prins, "maar elke keer dat het wél gebeurt, is er één te veel." Het is niet het enige probleem dat winkeliers hebben met de nieuwe Europese eenheidsmunt, zo blijkt.
De euromuntstukken zijn onvoldoende beschikbaar en te duur, klagen winkeliers. Voor de kant-en-klare rolletjes euromunten die ze 'afhalen' bij banken worden kosten in rekening gebracht die volgens het midden- en kleinbedrijf te hoog zijn.
Het gebrek aan wisselgeld wordt volgens Prins veroorzaakt doordat consumenten de euromunten nog onvoldoende herkennen. "Gemakshalve betaalt men maar met bankbiljetten, zodat in de portemonnee niet naar het juiste muntgeld hoeft te worden gezocht."
Daarnaast rijdt verzamelwoede de winkeliers in de wielen, weet Prins. "Vaak wordt de portemonnee thuis omgekeerd en alles wat buitenlandse munt is verdwijnt in een spaarpotje."
MKB Nederland pleit ervoor dat mensen zoveel mogelijk elektronisch gaan betalen. "Dan hoeft men ook niet meer met grote sommen contant geld over straat."