De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Daders nu alleen heterdaad te pakken
Ministerie wil
betere aanpak
van visstropers

   
 

door Bart Olmer LEEUWARDEN - In de strijd tegen visstropers, die landelijk jaarlijks vele miljoen euro's zwart verdienen met hun illegale vangsten, ontwikkelt het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) een uitgebreide registratieplicht voor de verkopers, handelaren en kopers van zoetwatervis, meest snoekbaars en paling.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
De snoekbaars is een lucratieve vis voor stopers.
Dit maakte LNV-staatssecretaris B.J. Odink gistermiddag bekend tijdens de presentatie van het rapport 'Boven water' over de Friese visstroperij gevan de regiopolitie, de Algemene Inspectiedienst, de waterpolitie, en het O.M.

"Tevens willen we dat visstroperij wordt geschaard onder de wet economische delicten", aldus H. Vonk, voorzitter van de werkgroep illegale visserij van de AID.

"Als we verdachten in hun auto aanhouden met 150 kilo snoekbaars in de kofferbak kunnen we niets doen. Alleen als we ze op heterdaad betrappen", aldus Michel Pol van de politie Fryslân en samensteller van het rapport.

Pas als visstroperij een economisch delict wordt, zijn jarenlange celstraffen, afroming van criminele winsten en verbeurdverklaring mogelijk. Ook krijgt de politie dan meer opsporingsbevoegdheden. "Nu mogen we niet eens langdurig observeren."

Het 'confronterende rapport' bewijst volgens

burgemeester De Boer van Leeuwarden de noodzaak de stropers hard aan te pakken, maar ze erkent dat de politie nog te weinig mankracht inzet.

Alleen al in Friesland vissen stropers jaarlijks circa 150 ton paling en snoekbaars op, goed voor zo'n 1,6 miljoen euro. Professionele stropers, die met kilometers lange staande netten en tientallen fuiken 75 tot 150 kilo vissen vangen in één enkele nacht met een waarde van €450 tot €900.

De minder professionele stropers vangen jaarlijks nog eens 45.000 kilo aal en 13.000 kilo snoekbaars. Tweederde van de totale vangst betreft snoekbaars, die voor €6 per kilo wordt verkocht.

Opmerkelijk is dat visstropers nu nog hun buit straffeloos kunnen doorverkopen aan legale visgroothandels en de detailhandel. Wie achter partijen vis zit, wordt niet geregistreerd, zodat de stropers onvindbaar zijn voor justitie.

De opsporingsdiensten erkennen dat visgroothandels de visstropersbuit feitelijk 'wit wassen' door het totale gebrek aan registratie. Na de aankoop is de vis legaal. "De export is dan dus ook volstrekt legaal en geschiedt zelfs onder toezicht van de RVV en de Keuringsdienst van Waren."

Het ministerie van LNV wil tevens antivisstropersteams opzetten in Zeeland, op het IJsselmeer en de randmeren, omdat door het verscherpte toezicht in Friesland sinds een jaar de visstropers elders in Nederland hun heil zoeken.

"Er worden zelfs legale binnenvissers bedreigd door deze criminele types", aldus S. Heldoorn, voorzitter van de Combinatie Nederlandse Beroepsbinnenvissers. Volgens hem staan er enorme belangen op het spel: "Tachtig procent van alle consumptiesnoekbaars is gestroopt."

Optreden tegen stropers is uiterst lastig, erkent de politie: "Op open water horen stropers 's nachts ons al van verre aankomen. Ook kunnen ze zich makkelijk verstoppen. Ze hebben moderne communicatie- en signaleringsapparatuur. Bovendien weten stropers precies welke boten en auto's wij gebruiken. Voordat ze gaan stropen, checken deze lieden zelfs of leden van het visstroperijteam thuis zitten", aldus de politie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.