De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Uitvaart Claus
op dinsdag


Koninklijke familie wil regie strak in handen houden

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 43kb)
De rouwstoet met het stoffelijk overschot van de prins-gemaal arriveert bij het Haagse paleis Huis ten Bosch.
door Jan-Kees Emmer DEN HAAG - Op speciaal verzoek van koningin Beatrix en haar zonen wordt prins Claus al volgende week dinsdag bijgezet in het familiegraf van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

Dit werd besloten tijdens een bewogen bijeenkomst gistermorgen in paleis Huis ten Bosch. Daarbij waren aanwezig de Koningin en haar zonen en haar belangrijkste adviseurs.

Tijdens de vergadering, waarin rede en emotie soms door elkaar heenliepen, maakten de Koningin en de prinsen duidelijk dat zij de regie van de uitvaart daar waar mogelijk strak in handen wensen te hebben. Zo wordt op hun verzoek de periode tussen de sterfdag en het bijzetten in de Nieuwe Kerk met een dag bekort.

Afscheid

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Zwaar bedroefd komt prins Willem-Alexander aan bij het AMC in Amsterdam om het lichaam van zijn vader naar huis te begeleiden. (Foto: ANP)
Begeleid door prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn arriveerde het gebalsemde lichaam van de prins gistermiddag op paleis Huis ten Bosch. Daar, opgebaard in de tuinkamer van het woonpaleis van het koninklijk paar, namen de Koningin, haar zonen, schoondochters en enkele naaste familieleden en vrienden voor het eerst afscheid van hem.

Vandaag gaat de kist met het stoffelijk overschot van de prins naar paleis Noordeinde, het werkpaleis van koningin Beatrix.

Als het gebalsemde lichaam van de prins op paleis Noordeinde is gearriveerd, zal een eerste wake worden gehouden door zijn drie zonen. Daarna zullen adjudanten en oud-adjudanten van de Koningin bij de kist waken.

Woensdag zullen de leden van het hof, het kabinet en hoge politici en leden van het corps diplomatique langs de kist kunnen lopen ter afscheid. De rest van de Nederlandse bevolking kan prins Claus later in de week tot zondag de laatste eer bewijzen.

Nederland maakt zich op voor de grootste uitvaartplechtigheid sinds die van prinses Wilhelmina in 1962. Uit de hele wereld zullen hoogwaardigheidsbekleders volgende week bij de bijzetting aanwezig zijn. Nu al staat vast dat de alle Europese vorstenhuizen op hoog niveau zijn vertegenwoordigd bij de dienst.

Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië is niet aanwezig. Zij is dan nog op staatsbezoek in Canada. Wie het Britse hof wel zal vertegenwoordigen is nog niet duidelijk. Hoewel er nog geen overzicht is van wie de uitvaart zullen bijwonen, is wel duidelijk dat de ouders van prinses Máxima zich volgende week niet in de Nieuwe Kerk zullen bevinden.

Bruggen

De Duitse Bondspresident Johannes Rau heeft de Koningin een persoonlijke rouwbetuiging doen toekomen. Hierin noemt hij het overlijden van Claus een groot verlies. "In Duitsland hebben wij het werk van Claus voor de Nederlandse samenleving en de koninklijke familie altijd met respect gevolgd. Hij bouwde bruggen tussen onze twee landen."

Onder de vele reacties ook een van de Raad van Moskeeën, die in een condoleancebrief aan de Koningin schrijft dat prins Claus van grote betekenis is geweest voor het Nederlandse volk, niet in het minst voor hen die als vreemdeling een plaats in de Nederlandse samenleving hebben gevonden.

De dienst wordt geleid door ds. C.A. ter Linden. De hervormde emeritus predikant wordt alom gezien als de hofpredikant. Zo was hij ook voorganger bij de dienst tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Hoe de uitvaart er precies uit komt te zien is voor een groot deel afhankelijk van de laatste wensen van prins Claus. Dit zegt Oranjekenner en etiquettespecialist R. van Ditzhuyzen. "De vrouwelijke leden van de hofhouding zullen de komende week sobere donkere kleding dragen. De mannen dragen een donker pak en een zwarte das. Ook de geüniformeerde militairen aan het hof tonen hun rouw door een zwarte band om hun linkerbovenarm te dragen", aldus Van Ditzhuyzen. Inmiddels is duidelijk dat het hof zwart als rouwkleur heeft aangenomen.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft bekend gemaakt dat de koets, die de baar volgende week naar Delft brengt, grijs zal zijn.

De leden van de koninklijke familie zullen zeker tot 1 november niet in het openbaar verschijnen. Zo zijn de reizen van prins Willem-Alexander en prinses Máxima naar Vietnam en Turkije afgelast. Het staatsbezoek van president Poetin van Rusland aan Nederland, dat op 13 november begint, gaat wel door.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.