De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Cursus om delict voor justitie vast te leggen
Huisarts gaat slachtoffer
huisgeweld fotograferen

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Artsen van de GG&GD in Amsterdam krijgen een cursus digitaal fotograferen om letsel van slachtoffers van huiselijk geweld vast te leggen.

Zo kunnen artsen digitaal foto's verzenden naar onder andere politie en justitie om de ernst van een delict zichtbaar in beeld te brengen. Met de foto in de hand kan een letselverklaring voor het slachtoffer worden opgemaakt en aangifte worden gedaan van het misdrijf.

Deze unieke aanpak wordt binnenkort in Amsterdam ingevoerd en zal vermoedelijk snel navolging krijgen in andere regio's.

Nu is het nog dat alleen een zogenoemde forensische arts een dergelijke verklaring mag opstellen. Vanwege de zwijgplicht is het niet toegestaan dat een arts van de EHBO-post in ziekenhuizen of huisartsen dergelijke schriftelijke attesten mogen uitgeven. Voor slachtoffers van huiselijk geweld wordt nu echter een uitzondering gemaakt.

"Vaak is het al moeilijk en gevoelig genoeg voor deze slachtoffers om aangifte te doen. Om ze dan ook nog eens door te sturen naar het GG&GD-spreekuur is dan ook te veel gevraagd", aldus de politie.

Crisiscentrum

De politie doet er tegenwoordig zeer veel aan om aangiften binnen te krijgen van huiselijk geweld om op die manier de daders te kunnen aanpakken. Inmiddels is sinds vorige maand ook een speciale telefoonlijn geopend van een crisiscentrum waar agenten 24 uur per dag naar toe kunnen bellen als een vrouw slachtoffer is geworden van geweld binnenshuis. In dit centrum, waarvan de locatie geheim wordt gehouden, is eventueel een noodbed beschikbaar voor het slachtoffer zodat die niet terug naar huis hoeft.

Duizenden agenten hebben reeds de speciale cursus Huiselijk Geweld gevolgd en kunnen nu makkelijker en beter situaties herkennen waarbij er sprake is van mishandeling.

In Amsterdam worden naar schatting 30.000 vrouwen structureel mishandeld thuis. Veel wordt nog verzwegen, want nog slechts in 33 procent van de gevallen wordt de zaak bij de politie gemeld.

De nieuwe aanpak van de politie werkt. Het aantal aangiften in Amsterdam is met 259 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar naar over de 800. Ongeveer 150 daders zijn in de boeien geslagen en dat is een stijging van meer dan 300 procent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.