De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 8 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Arrest streep door voordeeltjes bij eigen bedrijf
Personeelskorting
minder lucratief

   
 

door Judith van Teeffelen AMSTERDAM - Werknemers die voordelig producten kopen bij het bedrijf waarvoor zij werken, zullen hiervoor dieper in de buidel moeten tasten. Het gaat hierbij onder meer om boodschappen, kleding, wasmachines en vliegtuigtickets.

Dat volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad, die de werknemer volgens belastingadvieskantoor Deloitte & Touche per jaar veel geld kan kosten. "Vele werkgevers geven het personeel, als extraatje, korting op hun producten", zegt Gerard van Westen van de Adviesgroep Loonbelasting van Deloitte & Touche.

Een werkgever hoeft in principe geen loonbelasting te betalen over deze kortingen, tenminste zolang producten niet onder de kostprijs aan de werknemer worden verkocht.

Hogere kostprijs

De Hoge Raad gaat echter uit van een hogere kostprijs dan de meeste werkgevers. Van Westen: "In het arrest bepaalt de Hoge Raad dat als het om het begrip kostprijs gaat, niet alleen de variabele kosten (reclame, personeelskosten) moeten worden meegerekend, maar ook de vaste kosten (pand, grond). Dat betekent dat de kostprijs van een broek in plaats van 70 euro nu bijvoorbeeld 85 euro bedraagt. Daardoor mag een werkgever een werknemer slechts een korting geven tot aan de 85 euro zonder er loonbelasting over te hoeven afdragen."

Werkgevers moeten nu per werknemer per jaar uitrekenen hoeveel korting zij hebben gegeven. "Dat lijkt me ondoenlijk voor een werkgever met veel personeel. Het zou mij niets verbazen als een werkgever vanwege de fiscale rompslomp dan maar stopt met deze personeelskortingen", aldus Van Westen.

Directeur Jan Meerman van Mitex, een brancheorganisatie voor de modedetailhandel (textiel, schoenen, sport), vindt het een ramp. "Werkgevers en werknemers vinden die personeelskorting uitermate belangrijk als secundaire arbeidsvoorwaarde. Nu verdwijnt er weer een aantrekkelijke fiscale regeling."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 8 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.