Voorbereiding voor bijzetting begonnen Drukke periode voor Delft
door Menzo Willems DELFT - Delft was gisteren al druk in de weer met de voorbereidingen voor de bijzetting van prins Claus in de Nieuwe Kerk volgende week dinsdag. De werkzaamheden begonnen al heel vroeg.
Met man en macht werken stratenmakers aan het stuk van de Markt bij de Nieuwe Kerk. De weg wordt daar op gelijke hoogte met het Plein gebracht en lantaarnpalen worden weggehaald. (Foto: ANP)
De avond daarvoor, enige uren na het overlijden van de echtgenoot van koningin Beatrix, was al begonnen met het autovrij maken van de Markt. Daaraan ligt de Nieuwe Kerk. Prins Claus is het 44e lid van de familie Van Oranje die in de grafkelders van de monumentale kerk komt te liggen.
Het stuk van de Markt voor de Nieuwe Kerk werd gistermorgen geheel met hekken afgezet. Tot verbazing van de buitenlandse toeristen en Nederlandse dagjesmensen mochten zij het normaal voor het publiek toegankelijke godshuis niet in. Alleen functionarissen van het Koninklijk Huis en van de Rijksgebouwendienst konden het godshuis op vertoon van een pasje nog in. De Koninklijke Marechaussee bewaakte de ingang.
"Dat is voor de veiligheid", vertelt een politieagent. "We laten niets aan het toeval over." In Delft is op dit moment om die reden dan ook veel meer politie op de been dan normaal gesproken het geval is.
Draaiboek
Om de rouwstoet volgende week dinsdag zonder problemen te laten passeren, werd de weg langs de Markt door stratenmakers op gelijke hoogte met het plein gebracht. Lantaarnpalen en andere obstakels werden weggehaald. Ook in Den Haag begon men gisteren met deze werkzaamheden. Zij gebeuren allemaal volgens een draaiboek dat samen met de Rijksvoorlichtingsdienst al lang geleden is opgesteld.
"De gemeente kan heel snel zijn", zegt uitbater De Jong van restaurant 't Raedhuys in Delft ironisch. "Als ik wel eens om een aanpassing van de openbare weg vraag, kan ik jaren wachten.''
De belangstelling voor de plechtigheid van aanstaande dinsdag is groot. Vandaar dat de bewoners van de huizen langs de route aan geïnteresseerden, onder wie de (inter)nationale media, hun ramen voor woekerprijzen tot 1000 euro of meer verhuren. Ook de hotels en restaurants, onder andere die aan de Markt, vragen dergelijke prijzen. De Delftse burgemeester Van Oorschot sprak gisteren schande van deze praktijken. "Het gaat hier om een trieste gebeurtenis als een uitvaart, daar mag je geen slaatje uit slaan", aldus de burgervader.
Van Oorschot waarschuwde dat zijn stad op de dag van de begrafenis heel moeilijk bereikbaar is. Veel straten worden afgesloten voor het verkeer en er is geen extra openbaar vervoer naar Delft.
Trouwen
Door de koninklijke uitvaart moet het éne bruidspaar dat elkaar volgende week dinsdag het jawoord zou geven in het ook aan de Markt gelegen stadhuis uitwijken na een naburige gemeente. De gemeente Delft zal dit voor het paar regelen. Kerkvoogd De Geus, tevens hoofd van het kerkelijk bureau van de protestante gemeente, vertelt dat hij gisteren de regie over de voorbereidingen voor de begrafenis in de kerk heeft overgedragen aan de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het grafmonument van Willem de Zwijger en de grafkelders. "De Rijksgebouwendienst haalt de banken weg en zet in plaats daarvan 2000 stoelen neer. Ook wordt de kerk schoon gemaakt", aldus De Geus. Een van de dingen die de Rijksgebouwendienst doet, is de trap die naar de grafkelders leidt, die nu onder een enorme leisteen verborgen ligt, openen.