De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Twee van Putten
krijgen 1,8 mln.

   
 

door Fred Soeteman LEEUWARDEN - Van rechtswege tot kersverse miljonairs (in guldens) gebombardeerd, gaan de zwagers Herman du Bois (41) en Wilco Viets (31) met hun familie nu eerst maar eens vakantie vieren. Dat zal de eerste keer zijn in negen jaar, sinds zij als 'de twee van Putten' begin 1994 voor zes jaar en acht maanden achter slot en grendel verdwenen voor de verkrachting en doodslag waarvan de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius, in de landelijk gelegen woning van haar oma in Putten, slachtoffer was geworden.

Het uitzicht op de gezamenlijke vakantie past helemaal bij de toon van de persoonlijke boodschap waarmee gisteren de president van het Leeuwarder gerechtshof mr. H.M. Poelman hen, na de toekenning van samen zo'n €1,8 miljoen (meer dan 4 miljoen gulden ) schadevergoeding en smartengeld uitwuifde:

"In de hoop dat u steeds minder naar gisteren en steeds meer naar morgen zult kijken, wens ik u en de uwen voor de toekomst al het goede..."

Het bedrag waarmee de staat de heren volgens het hof nu 'ruimhartig behoort te compenseren', is nog niet de helft van de claim die advocaat mr. dr. Geert-Jan Knoops voor ogen heeft gestaan. Maar het is toch vijfmaal zo hoog als de standaardtarieven die in Nederland gelden voor voorarrest en gevangenisstraf die iemand ten onrechte heeft moeten ondergaan. En ook heel wat hoger dan de schamele €160.000 waarmee volgens procureur-generaal mr. S. Tempel 'de twee van Putten' elk afgescheept hadden kunnen worden.

Best hoog

't Viel de heren gisteren in elk geval niet tegen. Wilco Viets: "Poeh! Ik vind 't een heel bedrag. Nooit verwacht... maar dat geld zegt me verder weinig of niks." En Du Bois: "'t Is best wel hoog. Ik zie 't vooral als een stukje erkenning.''Mr. Knoops sprak van "een rechtvaardige uitkomst". Volgens hem gaan Viets en Du Bois nu ook in gesprek met financiële adviseurs over de stichting van een fonds waarmee meer wetenschappelijke experts kunnen worden ingeschakeld bij de verdediging in strafzaken. Knoops zelf gaat met de Rotterdamse oud-hoofdcommissaris J. Blaauw een studiebijeenkomst organiseren die moet leiden tot conclusies en adviezen aan minister van Justitie Donner en aan het College van Procureurs-Generaal.

Het hof in Leeuwarden noemde het verzoek om schadevergoeding van de zwagers "van bijzondere aard", omdat hun strafzaak pas eindigde ná herziening en ná het uitzitten van het effectieve deel van een straf van tien jaar. Een gangbare vergoeding zou geen recht doen aan de geleden schade, nu de mannen hebben vastgezeten op verdenking van bijzonder ernstige en onterende feiten.

De rechters nemen aan dat zij niet snel - mogelijk nooit geheel - bevrijd zullen zijn van de smetten die als gevolg daarvan aan hen kleven. Zwaar weegt volgens het hof dat zij het al die jaren zonder vrouw en kinderen hebben moeten stellen en zonder normale menselijke contacten met familie en kennissen.Het bijzondere karakter van de claims wordt extra onderstreept, aldus het hof, omdat bij de vrijspraken met zoveel woorden is geconcludeerd dat het 'onwaarschijnlijk' en 'minst genomen niet aannemelijk' is dat het tweetal Christel Ambrosius heeft misbruikt en gedood.

Advocaat mr. Knoops: "Indirect is nu voor het eerst uitgesproken: Het spijt ons dat de staat der Nederlanden u leed heeft aangedaan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.